Брюксел одобри ползването на проблемните 90 милиона за развитие на селските райони

Европейската комисия е одобрила прехвърлянето на неизползваните от България 90 млн. евро от предишния финансов период от програмата за развитие на селските райони. Това стана ясно от думите на министъра на земеделието Георги Тахов, който участва в Съвет „Земеделие и рибарство“ в Брюксел. Страната ни също така ще настоява за спиране на вноса на яйца от Украйна, докато пазарът ни не се стабилизира, съобщи БНР.

България е могла да загуби тези средства, но в крайна сметка е убедила Комисията да ѝ ги прехвърли за настоящия период, се разбра от думите на министър Тахов: 

„Това води до чисто номинално над 90 милиона евро за българското земеделие, които ще отидат през инвестиционни схеми за подпомагане, което ще ни позволи да увеличим бюджети както на текущите приеми, така да отворим и нови приеми по различните схеми и подмерки. Тези над 90 млн. евро са от Европeйския фонд за развитие на селските райони и както се казва, това е добра новина - над 200 млн. лева тръгват към българското земеделие“, посочи земеделският министър.

Заради неблагоприятните климатични условия през август поискахме отваряне на т.нар. селскостопански кризисен резерв и направихме много сериозен анализ на загубата на ликвидност на нашите земеделски производители, каза още министърът и съобщи:

„По този механизъм ще тръгнат над 11 млн. евро, което пък само по себе си върви с 200 % национално съфинансиране, като тук говорим за пари от около над 60 милиона лева“. 

Над 2.6 млн. тона яйца са внесени от Украйна за първите 6 месеца, което е 5 пъти повече за същия период на миналата година - така министърът на земеделието обясни защо страната ни ще настоява за забрана на вноса на яйца от страната, докато не се регулира пазарът у нас:

„Това е голямо количество, което надвишава петкратно годишния размер и тези яйца са внесени и се продават на цени, които са под пазарните, което води до голямо напрежение в сектор птицевъдство, което освен голямото напрежение, доведе и до доста фалити на наши птицеферми. Това беше причината ние да поискаме това ограничаване на вноса. Преди това, разбира се, се възползвахме и от Механизма на възпиране, Това беше преди около 3 месеца. Тогава Европейската комисия, на база наше искане, пак удари т.нар. „спирачка“, но възпирането не оказа необходимия ефект. Към днешна дата вече искаме временно спиране на вноса, докато регулираме пазара в страната“.

Запитан от БНР дали по въпроса имаме подкрепа на други страни членки, той отговори:

„По предварителните разговори, които досега съм водил, Румъния застава зад тази кауза“. 

 
Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини