За Празника на смилянския фасул чакат гости от близо и далеч

Родопското село Смилян се готви да посрещне гости от близо и далеч за традиционния Празник на смилянския фасул. 22-рото му издание ще се състои от 18 до 20 октомври.
Тридневният празник ще започне още в петък - 18 октомври с изложение на земеделска продукция и сувенирни изделия от местни производители. Щандовете ще бъдат разположени в центъра на селото. "Вторият основен компонент в този петъчен следобед това са образователните игри за деца, свързани с традиционната практика на отглеждане и обработка на смилянския фасул. Разбира се ще има и компонент, който ще цели да им предостави повече информация по атрактивен за тях начин за неговите хранителни качества, като заместител на протеините от животински произход", каза секретарят на читалището Илия Годев.
Кулминацията ще е в събота, когато гръм от фасулево топче ще даде начало на народното веселие. Ще се проведат и трите конкурса - за най-атрактивен щанд на производител, за пано от смилянски фасул и за най-вкусно ястие от бобовото растение.
"Отново ще бъдат на разположение на посетителите щандовете, сред тях ще има атрактивни производители и демонстратори на ястия, като примерно за първи път ще видим демонстрация на приготвяне на боб на грил", допълни Годев.
И, въпреки че заради сушата тази година, реколтата е по-слаба за всички гости отново ще има безплатна боб чорба.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини