116 години независима България: Чествания се провеждат в цялата страна

 
България отбелязва 116 години Независимост. По традиция кулминацията на празника ще бъде във Велико Търново, където през 1908 година Княжество България обявява, че вече не е васално на Османската империя и султана. Княжеството става царство, а княз Фердинанд - първият цар в Третата българска държава. Чествания се провеждат в цялата страна.
 
Велико Търново
 
Празникът във Велико Търново започна с тържествена света литургия в храма светиня "Св. 40 мъченици". Именно в тази църква на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд, заедно с министрите от правителството на Александър Малинов, прочита манифеста на независимостта.
 
Думите му от Манифеста бяха произнесени отново, а след тях празнично шествие се изкачи на крепостта Царевец, където беше издигнато националното знаме. В знак на почит бяха поднесени венци и цветя на паметника-пирамида, посветен на обявяването на независимостта.
 
По традиция на днешния ден от 17 години насам се провежда и Международният фестивал на военните духови оркестри. 
 
София
 
Тържества за Деня на независимостта има и в София през целия ден. Специално е подготвена програма за всички гости на града и за всички столичани пред паметника на Независимостта на България на площад "Княз Александър I".
 
В церемонията участваха Софийският духов оркестър, хор "Света София" с ръководител Валентин Бобевски, мъжки академичен хор "Гусла" и актрисата Василка Сугарева.
 
"Това е един от най-светлите български празници, който трябва изключително много да почитаме, заедно със Съединението. Смятам, че това са най-важните празници в нашата история като българи. Искам да пожелая на всички българи да бъдат независими в делата и мислите си", каза Цветомир Петров, председател на СОС.
 
Центърът на София ще е отворен само за пешеходно движение. По повод финала на Европейската седмица на мобилността градът се включва в европейската инициатива „Ден без автомобили“. 
 
През деня са предвидени още ден на отворените врати, атракционна линия с ретро автобуси и специална програма с трамваен симулатор. 
 
Част от програмата беше тържествена смяна на караула пред Президентството. Церемонията се прави на всички важни дати за българската история като знак за уважение към традициите.
 
Пловдив
 
В Пловдив е подготвена богата програма по случай Независимостта на България. Кулминацията в града ще бъде възстановка на събитията от 1908 година.
 
„Пловдив не е случаен град, в него се ражда Обединението на 6 септември. 22 септември за нас българите е най-важната дата, защото след това идва и международното признание на България", отбеляза един от участниците във възстановката - Сава Куфаров, който беше в ролята на Фердинанд. „Прадядо ми е опълченец, дядо ми е офицер на Негово величество и аз чувствам вътрешна потребност и съм задължен да предавам на поколенията любовта към майка България”, заяви той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини