Ерол Мюмюн:Финансовото състояние на Община Кърджали е апокалиптично, дълговете натрупани от Хасан Азис са за 60 млн.лв.

 Финансовото състояние на Община Кърджали е апокалиптично, дълговете натрупани по времето на управлението на моя предшественик Хасан Азис са за над 60 млн.лева.В началото на неговото управление са били под 2 млн.лева. Това се дължи на разхищения на средства с неизгодни договори. Това сподели на пресконференция кметът на Община Кърджали Ерол Мюмюн.Той изрази мнението,че Общината е във финансов колапс и затова прекратява неизгодни договори и печели дела. Благодарение на това дълговете намаляват,като градоначалникът е категоричен,че няма да остави общината в плен на кредитори.

Вълчи капан е заложен с договорите за сметосъбиране  и сметопочистване. През последните мандати на Хасан Азис те са подписвани с една фирма. Първоначалният договор е за 24 млн.лв.с ДДС за пет години. При приходи от 3,8 млн от такса смет годишно.Парите са недостатъчни за годишни вноски и общината задлъжнява. Освен това има неизплатени сметки към предишната сметопочистваща и сметосъбираща фирма -Титан Клинър.През 2019 г. се подписва нов петгодишен договор със същата фирма за 30 млн.лв.Годишно трябва се привеждат по 6 млн.лева при приходи от такса смет от 4,3 млн.лева годишно.Преди изтичането на този договор на 2.10.2023 г.преди местните избори този договор е подновен преждевременно и вече е за 38,1 млн.лева за пет години при приходи от такса смет за 6 млн.лв.гоишно.За последните четири години дупката в общинските хазна ,заради неизгодните договори е 15 млн.лв.

  Освен това са подписвани договори за строително монтажни работи със обръч от фирми на роднини и приятели на Хасан Азис.Най-фрапиращия е за почистване на дере в родното му село Мост за 1,645 млн.лева.Това се случва в нарушение на закона за обществените поръчки. Има двойно фактуриран и платен труд.Когато президент на ПФК „Арда” е приближеният му Ахмед Моллахасан е изградено помощно игрище без проект и при неясно фактуриране на дейности.Фаворизирана с договори за СМР е фирмата Стилмет.

  Ерол Мюмюн бе категоричен,че са сезирани всички компетентни институции и когато те извършат своите проверки ще оповести повече конкретни факти.

 Като бухалка срещу политически противник определи думите на градоначалника предшественикът му Хасан Азис.За телевизия еТВ той сподели,че проектите ,които изпълнява в момента неговия приемник са подготвени от  екип му.Става въпрос за улици,пътища,училища ,детски градини,дори за кучешкия приют.Хасан Азис бе категоричен,че и в бъдеще ще се изпълняват подготвени от негови сътрудници проекти за инфраструктурата.Бившият кмет подчерта,че община Кърджали се превръща от публична обществена институция в репресивен апарат.Всички подписани по мое време договори са публични и могат да бъдат проверени от държавните контролни органи.Мога да твърдя,че след избирането на Ерол Мюмюн за кмет договори са подписани с приближени на него фирми,заключи Хасан Азис.

 Текст и снимка:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини