Neuralink представи импланта Blindsight, който ще връща зрението дори на слепи от раждането хора

Експериментът на Илон Мъск обещава революция в лечението на слепотата

Американският милиардер Илон Мъск обяви, че неговият стартъп Neuralink е разработил експериментален зрителен имплант, наречен Blindsight, който ще даде възможност дори на слепи от раждането хора да възстановят зрението си. Според Мъск в бъдеще устройството ще може да улавя не само видимата светлина, но и други спектри, като инфрачервения и ултравиолетовия, което може да доведе до създаване на свръхчовешко зрение, наподобяващо тези от научната фантастика.

"Устройството Blindsight на Neuralink ще позволи на хора, които са загубили и двете си очи и оптичния си нерв, да виждат. При условие че зрителната кора е непокътната, то ще даде възможност дори на тези, които са слепи от раждането си, да възстановят зрението си" - сподели Мъск на страницата си в социалната мрежа X (преди известна като Twitter).

Екипът на Neuralink добави, че имплантът Blindsight е получил одобрение като пробивна разработка от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA). Това отваря пътя за клинични изпитания върху хора, а компанията вече приема заявления от потенциални пациенти.

Мъск предупреди, че качеството на изображението първоначално ще бъде с ниска резолюция, сравнима с графиката на старите игри за Atari. Въпреки това, с времето устройството ще бъде подобрено, като ще може да вижда в инфрачервения и ултравиолетовия спектър, както и да улавя радиочестоти.

Милиардерът сравни разработката на Neuralink с футуристичното устройство на героя Джорди Ла Фордж от телевизионния сериал "Стар Трек", който носи устройство, даващо му способност да вижда, въпреки че е бил сляп от раждането си.

Източник: https://it.dir.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини