Вътрешният министър научи от депутати, че на Дунав мост при Видин имало „момчета с черни дрехи“

МВР ще провери дали при моста на Дунав край Видин наистина яки момчета с черни тениски принуждават шофьорите на камиони задължително да се отбият на частния паркинг, където плащат по 25 евро. Така вътрешният министър Атанас Илков отговори на депутатски въпрос в парламента. Ако наистина се установи подобно нещо, ще бъдат взети мерки, обеща той.

Липсата на информираност у Илков наистина впечатлява, защото става дума за публично известни факти. Многократно през последните месеци имаше медийни публикации за скандалната практика при пункта Видин-Калафат. Темата е била разисквана и в парламента. Депутатът от „Възраждане“ Димо Дренчев, който зададе въпроса на Илков, и преди е говорил публично по темата.

Само преди ден бТВ излъчи подробно разследване, от което стана ясно, че формалният собственик на паркинга при граничния пункт е малоимотен македонски гражданин на име Горанчо Цветковски. В миналото той е бил миньор и шофьор, но след това изведнъж става собственик на дружеството „Данубия Логистик Видин“, което пък е собственик на паркинга.

През цялото време държавата се опитва да омаловажи темата. И във вторник министрите се опитаха да се оправдаят с това, че премиерът Димитър Главчев е назначил работна група по темата, която трябва да излезе с предложения какво да се прави. Самото изслушване премина при мижав интерес от ГЕРБ. ДПС също не задаваха въпроси.

Кой сложи светофара?

Илков се задоволи само с мъглявото обещание за евентуални мерки, макар че има твърдения, че местни полицаи помагат на частната фирма да отклонява трафика към собствения си паркинг. Освен това на трасето за тирове е поставен светофар, който задължително насочва камионите към паркинга. Шофьори разказват, дори, че служителите на паркинга ги гонят с коли и мотори, ако не се отклонят и ги заплашват, че ще си имат проблеми.

Въпросът за светофара бе повдигнат от депутата от ИТН Александър Марков. Отговорът му бе парламентарният дебют, както го определи водещият заседанието Йордан Цонев, на транспортния министър Красимира Стоянова. Но тя всъщност не отговори, а вместо това заяви:

„Към настоящия момент уредбата не указва насочване към частния паркинг, това е преодоляно, може да го проверите“.

Във втория кръг въпроси Марков отново повтори питането си. Цонев се притече на помощ на министърката и обясни, че ако няма готовност да отговори в момента, може да го направи и в писмен вид. Тя обаче се оказа подготвена. Светофарът е поставен по искане на „Данубия Логистик“, каза министърката. Той е бил съгласуван с общината, с местната полиция, заверен от строителен надзор, изобщо от всеки, който има отношение. Важното е, повтори тя, че вече уредбата не насочва задължително към паркинга.

Румънците ни бавят

На няколко пъти по време на изслушването министрите бяха питани за бавното преминаване на границата. Според транспортните фирми техните шофьори чакат часове, а понякога и по денонощие по паркинги и опашки.

На това финансовият министър Людмила Петкова заяви, че преминаването се бави заради допълнителните проверки, които се правят от румънските власти. Тя обясни, че като независима държава те имали право да решат какъв пропускателен режим да приложат.

Другата причина, заяви финансовата министърка, е остарялата инфраструктура по нашите пунктове. Тя била от осемдесетте години на миналия век и едва наскоро започнало изготвяне на цялостна стратегия за развиването им. Петкова обясни, че инвестициите в разширяване на ГКПП-тата и прилежащите пътища може да дойде по линия на европейски фондове.

Цели 200 метра ремонтирани

Регионалният министър Виолета Коритарова пък бе питана за ремонта на моста на Дунав при Русе, който по план трябва да продължи две години, което допълнително затруднява преминаването. Тя отново повтори, че съоръжението не е ремонтирано от десетилетия и е било наложително работата да започне.

На този обект се работи по 12 часа, каза още Коритарова. Тя допълни, че изпълнителят е спазил обещанието си до септември да ремонтира 200 метра и сега вече били на втория участък. Ако времето позволи, ще се работи активно и през следващите месеци. Освен това българските власти имали уверение от румънските, че в кратки срокове ще бъде пусната фериботна линия като алтернатива на запушения мост. Фериботната линия между Русе и Гюргево се пуска с обяснението „съвсем скоро“ от две години.

 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини