Популацията на зайците в Хасковско остава критична

    Популацията на зайците в Хасковско остава критична, въпреки активните мерки за нейното увеличаване и оздравяване. Това съобщи за Haskovo.net инж. Николай Попов от Ловно-рибарското сдружение в Хасково.

    „Преди време България беше от износителите на този вид дивеч. Изнасяли сме по над 50 000 броя годишно. Сега сме вносител и въпреки вноса популацията остава ниска“, обясни той. Последствията от това са крайно негативни. Животни, които имат родствена връзка помежду си, започват да се кръстосват. Това води до генетични увреждания, болести и смърт. Затова преди дни Ловно-рибарското сдружение в Хасково осъществи поредната си успешна акция по разселване на диви животни. В региона пристигнаха 60 диви зайци, доставени от Унгария и Словакия. Основната цел на инициативата е да се освежи генетичният фонд на местната популация от зайци и да се увеличи техният брой в природата.

    „Животните са уловени в природата, не са отглеждани в развъдник. Пристигнаха в отлично здраве и понеже са адаптирани, бързо са пуснати в естествената си среда“, каза инж. Попов.

    След пристигането им, зайците са били разпределени поравно между ловните дружини в селата Сърница и Караманци – по 30 животни на всяко място. Ловците са избрали внимателно подходящи терени, където животните веднага са били освободени в дивата природа. Възрастта им е различна – от 2 месеца до година. Зайците могат да раждат до два пъти в годината. Достигат полова зрялост около 6 месеца.

    Това не е първата акция на ловното сдружение в Хасково за увеличаване на дивечовото богатство през годината. Преди това бяха разселени 1080 фазани и 450 яребици.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Aнонимен
      19 0
      16:50, 17 сеп 2024
      Някой от така наречените ловци, а в действителнст абсолютни бракониери избиват всичко което става за ядене по всяко време на годината. Изчезнаха и зайци, и пътпъдъци да не говорим за по-едър дивеч.
    • 2
      Ба
      Бай Тачо
      2 -4
      19:16, 17 сеп 2024
      Аз съм чувал и,че щъркелите ядяли зайченца,когато са още новородени!
    • 3
      Ри
      Рибар
      6 -1
      20:46, 17 сеп 2024
      Аз лично от ловец съм чувал че са изяли лисица за мезе с ракията.
    • 4
      Ас
      Аскоо
      0 0
      20:48, 18 сеп 2024
      Зайци няма ама с мишки е пълно!!!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини