Съдът пусна под домашен арест задържания за рекордното контрабандно злато

    Окръжен съд – Хасково наложи мярка „домашен арест“ на 47-годишния Митьо Димитров от Стара Загора, задържан за опит за контрабанда на близо 125 кг злато. Благородният метал е открит в лекия му автомобил „Хонда“, който е бил отклонен за щателна митническа проверка на ГКПП „Капитан Андреево“ на 11 септември 2024 г.

    Златото на стойност над 10 млн. лв. било скрито в тайник в колата. То е във вид на кюлчета, монети, накити, предвидени за търговски цели. Според разследващите пратката е идвала от Западна Европа през България към Турция.

    Прокурорът по делото Дарина Славова определи случая като особено тежък, а предметът на контрабандата - в особено големи размери. Държавният обвинител посочи, че Димитров пътува често зад граница и има опасност той да се укрие, поради което настоя да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

    Адвокатката поиска обвиняемият да бъде освободен от ареста, тъй като според нея и по-леката мярка би изпълнила целите на закона.

    От своя страна Митьо Димитров заяви, че от май тази година е безработен и бил регистриран в Бюрото по труда. Преди това 14 години работел във фирма за ядки, на минимална заплата. Преди 4 месеца обаче го освободили, тъй като спаднал обема на работа. В този период започнал да пътува до Турция, откъдето превозвал стоки – перилни препарати и кашкавал, които препродавал в България.

    Той призна, че се съгласил с контрабандата на благородния метал заради финансови затруднения. Каза, че се грижи за 16-годишното си дете, с което бил в топли отношения, въпреки че с майка му били разделени от около 3 години. В съдебната зала старозагорецът обаче посочи, че иска да се прибере вкъщи и да има възможност да работи. Дори изтъкна, че вече си намерил работа – в пицарията на кумата му в София. Допълни, че кумът му е влиятелен човек в Министерството на икономиката. Каза още, че няма да се укрива и да пътува зад граница.

    В крайна сметка съдия Милена Петева прецени, че най-адекватната мярка за Митьо Димитров е „домашен арест“. Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд в Пловдив на 19 септември от 10 часа.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини