5 отломки от ДПС ще участват в изборите

ЦИК регистрира общо 25 партии и 10 коалиции за вота на 17 октомври

35 формации – 25 партии и 10 коалиции, е регистрирала към момента Централната избирателна комисия (ЦИК) за парламентарните избори на 27 октомври. Това показват регистрите на комисията. На 4 формации е отказано да участват във вота – партия ДПС (която поддръжниците на Ахмед Доган неуспешно пробваха да регистрират като част от битката със съперника им Делян Пеевски – бел.а.), партия „Велика България“ на Камен Попов, партия „Национално движение Единство“ на Никола Иванов и коалицията „Демокрация, права и свободи-ДПС“ (също провален опит на фракцията на Доган – бел.а.).

Любопитното е, че в изборите сега ще се надпреварват 5 отломки от ДПС. Най-напред, разбира се, става въпрос за двете коалиции, получили се след разцеплението на движението през последните няколко месеца. Това са коалициите „ДПС-Ново време“ на Делян Пеевски и „Алианс за права и свободи“, която се очаква да приюти хората на Доган в листите си. След битка в ЦИК и в съда Пеевски спечели и ще бъде единственият носител на марката ДПС за изборите. Засега не изглежда, че фракцията на Доган ще има друг избор, освен да използва споменатия алианс, който беше регистриран от ЗНС и СБОР – партии, които предложиха помощта си и за провалената коалиция „Демокрация, права и свободи-ДПС“.

След това идва партията „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“ (ДОСТ), която беше създадена от бившия председател на ДПС Лютви Местан, когото Доган прогони от партията с огромен скандал през 2015 г. Местан сформира ДОСТ с изключително активната подкрепа на турското посолство у нас, постигна известен първоначален успех, но след това партията западна. Сега тя се оглавява от Танер Алимолла.

В изборите се включва и „Народна партия Свобода и достойнство“ (НПСД). Тя беше учредена от Касим Дал – основател и зам.-председател на ДПС, един от най-приближените хора на Доган, с когото обаче имаха разрив през 2011 г. Неговата партия влезе в „Реформаторския блок“ – обединение на градската десница от 2014 г., партньор на ГЕРБ в кабинета Борисов 2, благодарение на което НПСД участва в изпълнителната власт. После пробва коалиция с ДОСТ, но неуспешно и западна, също като партията на Местан.

ЦИК регистрира и „Национално движение за права и свободи“ (НДПС) на Гюнер Тахир. Той също е бивш зам.-шеф на ДПС, но беше изключен от движението още през 90-те години, основа своята партия НДПС и оттогава неуспешно се опитва да конкурира бившите си съпартийци.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ка
    Кауня
    0 0
    21:38, 13 сеп 2024
    Всички в едно гърне пърдите- това на БКП,без значение дали сте ДОСТ-Движение за Обиране на Смотаните Турци, дали сте НДПС-Новите Дерибеи с Права и Свободи,дали сте от композицията на Грухчо и Баце-до като има балъци да ви вярват. Единственото спасение е военен преврат,но и него няма кой да го извърши - от Президента до последния редник всички са джендър и гей! Азис ги наричам пред..@..ли🤣🤣
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини