Пожарната в Кърджали отбелязва 110 години от своето създаване

     Пожарната в Кърджали отбелязва днес 110 години от своето създаване.Огнеборците днес честват и своя професионален празник.Тържеството започна с шествие по улиците на Кърджали.В него се включиха Първият ученически гвардейски отряд и фанфарния оркестър на Езиковата гимназия в града.Бяха положени венци и цветя пред паметника на загиналите служители на ОД на МВР.Венец поднесе и областният управител на Кърджали Никола Чанев.

     Директорът на Пожарната служба в Кърджали комисар Сергей Заимов сподели,че началото й е положено със заповед №5 от 20 май 1914 г.на кмета на Кърджали Сава Недялков.Назначени са 6 души.Пръв началник е Петър Добрев.Отпуснати са 600 лева за три конски коли.

    През 1934 година е предоставена първата сграда,намираща се до градската джамия.Получен е и първия пожарен автомобил.През 1935 г.се приемат и първите правила за работа.През 1957 Пожарната се настанява в сегашната си база,която през годините е разширявана и развивана.Получени са и първите ЗИЛ-ове.Сега техниката е изцяло обновена от модерни автомобили.

    Комисар Заимов припомни,че по традиция на 14 септември отбелязваме и създаването на организираното пожарно движение през 1905 г.

     Пред жителите на Кърджали огнеборците направиха демонстрация по спасяване на двама пострадали при катастрофа на два автомобила.В нея се включиха линейка на ЦСМП-Кърджали и доброволци на Червения кръст.

    Бе демонстрирано и гасене на пожар в домашни условия с подръчни средства,причинен от повреда в газова бутилка.

     През първите 8 месеца на тази година са се случили 547 произшествия.Пожарите са 287.Те са се увеличили с 4% в сравнение със същия период на миналата година.От тях 27% са в жилища.Основната причина е небрежно боравене с открит огън.Загиналите са 1,а ранените 3.

     При проверки за пожарна безопасност са констатирани 1085 нарушения.

    Нашите огнеборци са оказали помощ на своите колеги при гасенето на пожари в Хасковско,Ямболско,Пловдивско и Благоевградско.

    Текст и снимки:Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини