363 първокласници ще прекрачат училищния праг на 16 септември в димитровградско

4 067 деца и младежи в Димитровград и малките населени места от общината тръгват на училище за новата учебна 2024/2025 година, съобщават от местната администрация. 

363 първокласници в община Димитровград ще прекрачат училищния праг за първи път. Разпределени са в общо 19 различни паралелки. 

Училището с най-много възпитаници в Димитровградско е ОУ „Алеко Константинов“. На 16 септември то ще посрещне 673 деца, от които 99 ще бъдат първокласници. По численост следва ОУ „Пенчо Славейков“ - 650 ученици, 96 от които ще са първолаци. Същевременно в СУ „Любен Каравелов“ ще обучава 615 свои възпитаници. 60 от тях за пръв път ще прекрачат училищния праг. 

Природо-математическата гимназия „Иван Вазов“ се оказва най-многочисленото средно училище в общината. Там ще се преподава на 563 ученици. Следва ПЕГ „Д-р Иван Богоров“ с 380 средношколци и ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ с 274.

От основните училища в ОУ „П. К. Яворов“ ще учат 227 ученици, с 30 първокласници. ОбУ „Св.Св. Кирил и Методий“ в кв. „Черноконево“ ще посрещне 168 деца. ОУ „Христо Смирненски“ в село Радиево ще отвори врати за 110 ученици, а в ОУ „Д.Н.Матевски“ в град Меричлери ще се обучават 99 деца през новата учебна година. Училището в село Ябълково ОУ „Васил Левски“ ще посрещне 90 деца за учебната година, в село Крепост ОУ „Христо Ботев“ ще посрещне 85 деца.

Същевременно в димитровградското ОУ „Васил Левски“ са записани 133 деца.

Увеличил се е броят на децата в детските градини. 1 337 малчугани, разпределени в 58 групи, ще бъдат обхванати в детските градини в Димитровград и малките населени места от общината.

Кметът на община Димитровград Иво Димов ще открие новата учебна година в най-голямото училище в общината - ОУ „Алеко Константинов“. Тържественото откриване ще започне в 9:30 ч. на 16 септември. 

Учебната година в ПМГ „Иван Вазов“ ще открие зам.-кметът Яшо Минков. Началото на официалното откриване е от 9:30 ч., а секретарят на общината Венета Колева ще приветства деца и родители в ОУ „Пенчо Славейков“, където тържеството ще започне също от 9:30 ч. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини