Проверяват потенциално опасните язовири в област Кърджали

На територията на област Кърджали има 1117 язовира, голяма част от които са по-малки водоеми. 167 от тях са класифицирани като потенциално опасни и в момента текат проверки за състоянието им.

“Текат проверките, като в над 150 от тях проверките са приключили. Направени са съответните предписания, там където има проблеми. По отношение на язовир „Боровица“, чиито ползвател е ВиК са взети мерки за изчистване на системите, което да намали пък до голяма степен загубата на вода“, посочи областният управител Никола Чанев.

При другите водни съоръжения са установени дребни нарушения.

“Има язовири, за които са направени предписания на собствениците за отстраняване на различни нередности. Има неща предизвикани от природни явления или експлоатацията на язовирите. Общо взето в голяма част от случаите проблемите са отстранени в срок. Няма нищо фрапантно или обезпокоително за хората“, допълва още Чанев.

В рамките на няколко дни ще бъдат проверени и останалите 19 водни обекта. Те не включват големите язовири „Кърджали“ и „Студен кладенец“, тъй като това са стратегически обекти и се обследват от други органи.

Мария Милчева

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини