322 души са работили по програми и проекти за заетост в област Кърджали за месец

По мерки за насърчаване на заетостта работилите лица през месец юли 2024 г. в област Кърджали  са 11.

      По програми и проекти за заетост и обучение работилите лица за месеца в областта са 322.

По проект BG05SFPR002-1.001-0002 „Започвам работа” - компонент 1 „Активиране” – през месец юни са активирани и регистрирани 88 неактивни лица.

Агенция по заетостта предлага възможност на всички безработни лица, регистрирани в дирекция „Бюро по труда“ и заети лица, да се включат в курсове за придобиване или повишаване на своята профисионална квалификация или ключови компетентности. Към 31.07.2024г. за Област Кърджали са  издадени 1406 броя ваучери на  безработни и заети лица, подали заявления за включване в обучение.

По „Компонент 2: Обучения за DI-GI умения и компетенции“ всички безработни лица, регистрирани в дирекция „Бюро по труда“ и заети лица, могаг да се включат в курсове за придобиване на Ключова компетентност 4 „Цифрова компетентност“ за базово (ниво 1-2 съгласно DigComp) и средно ниво (ниво 3-4 съгласно DigComp).

От 15 юли стартира прием на заявления за обучения с ваучери на безработни и неактивни лица по проект „Започвам работа“ – Компонент 2 – „Обучение“. Проектът  се  изпълнява от Агенцията по заетостта и е финансиран от Програма „Развитие на човешките ресурси“  2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд плюс. Целта на проекта е да се задоволят потребностите на работодателите в сектори, в които е идентифициран недостиг на кадри. Очаква се в обучения да се включат 14 000 безработни и неактивни лица.

Посредством проекта се предоставя възможност на неактивни и безработни лица да се включат в обучения за придобиване на: Степен на професионална квалификация или част от професия; Езикова грамотност; Многоезикова компетентност; Математическа компетентност и компетентност в областта на точните науки, технологиите и инженерството; Личностна компетентност, социална компетентност и компетентност за придобиване на умения за учене; Гражданска компетентност; Предприемаческа компетентност.

Агенция по заетостта, в качеството си на Конкретен бенефициент, изпълнява  проект „Квалификация, умения и кариерно развитие на заети лица“. Целта на проекта е да предостави подкрепа за професионално развитие и гъвкави възможности за обучение, както и за повишаване на професионалната квалификация и уменията, в това число и дигиталните на заети лица, включително и на самостоятелно заети лица. Очаква се да обхавне най-малко 13 900 участници.

Предвижда да бъдат предоставени обучения за придобиване/повишаване на професионална квалификация или на квалификация по част от професия, както и за придобиване на умения по ключови компетентности - Многоезикова компетентност; Математическа компетентност и компетентност в областта на точните науките, технологиите и инженерството; Цифрова компетентност (допустими за финансиране са обученията за напреднало ниво (ниво 5 и 6 съгласно DigComp) и високоспециализирано ниво (ниво 7 и 8 съгласно DigComp); Личностна компетентност, социална компетентност и компетентност за придобиване на умения за учене; Предприемаческа компетентност.

Всички обучения се провеждат от одобрени от Агенция по заетостта Доставчици. Лице, което желае да се включи в обучение може да кандидатства само чрез подаване на електронно заявление.

Това съобщиха от Бюрото по труда в Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини