България отбелязва 139 години от Съединението


Днес се отбелязват 139 години от обявяването на независимостта на Източна Румелия от Османската империя и съединението ѝ с Княжество България. В големите градове в цялата страна тържествено ще бъде издигнато знамето на България, ще се отслужат военни ритуали и полагане на венци в памет на загиналите.
На 6 септември 1885 г. българският народ се възпротивява на несправедливостта, наложена с клаузите на Берлинския договор, и прави крачка към национално обединение. На тази дата, превърнала се в символ на единството на българите, е осъществено Съединението на Княжество България с Източна Румелия - събитие, което дава тласък за възходящо развитие на възстановената държава. По-късно Константин Иречек ще напише: "Вече никой не може да упреква българите, че са нация, неспособна на държавен живот, и че свободата им е нещо харизано".
Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Празненства в цялата страна

В Пловдив програмата по отбелязването на 139-ата годишнина от Съединението на България и празник на града започва в 10.00 ч. пред Катедрален храм "Света Богородица", съобщават от общината. Там ще бъде отслужен тържествен молебен от пловдивския митрополит Николай Молебен. По-късно ще бъдат положени цветя на паметниците на майор Райчо Николов (до пл. Римски стадион) и Захари Стоянов в Градската градина (зад Регионалния природонаучен музей).
На площад "Стефан Стамболов" ще има два празнични концерта в 12 ч. и в 18 ч., а в 19 ч. и възстановка на събитията от 6 септември 1885 г. на пл. "Римски стадион".

От 20:30 ч. пък жителите и гостите на Пловдив ще могат да се насладят на тържествена заря-проверка. На гражданите, които желаят да присъстват на мероприятието, достъп до зоната за сигурност ще бъде осигуряван след 18:30 часа през три пункта за проверка: на бул. "6-ти септември" и ул. "Димитър Цончев", при бул. "6-ти септември" и ул. "Св. Климент" и при бул. "6-ти септември" и ул. "Петко Каравелов".

Честванията в София ще започнат от 11:00 ч. пред Мавзолея костница на княз Александър І Батенберг на бул. "Васил Левски" № 81.
В програмата за празничното честване ще участват Националната гвардейска част, вокална формация "Български гласове" с диригент Йосиф Герджиков и актрисата Силвия Лулчева. Слово ще произнесе доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви".С шествие от паметната плоча на княз Александър I Батенберг на пл. "Независимост" започват тържествата във Варна. То ще се движи по бул. "Мария Луиза" до паметника на загиналите в Сръбско-българската война в градинката до Археологическия музей. Там в 10:30 ч. ще бъде отслужена заупокойна молитва и церемония по полагане на венци и цветя с военен ритуал.
Историческа възстановка на събитията от 1885 година ще започне в 18:00 ч. на пл. "Независимост" в центъра на града. И тази година актьори ще пресъздадат момента, в който княз Батенберг обявява от Варна за първи път Съединението на Княжество България и Източна Румелия.Честванията в Бургас ще включват традиционното издигане на българския флаг, заупокойна молитва и голям празничен концерт от 11:30 часа на площад "Атанас Сиреков", съобщават от пресцентъра на градската администрация.
По-късно същия ден Културен дом НХК ще бъде домакин и на поетично-музикалния спектакъл "Носете си новите дрехи, момчета" по стихове на Стефан Цанев с участието Доротея Тончева, Кирил Дончев и Стефан Цанев с водещ ще бъде Светлозар Желев. Събитието ще бъде с вход свободен.
В Габрово от 11:00 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Продан Тишков - Чардафон. Ритуалът за поднасяне на венци и цветя в Севлиево ще се състои в 10:30 часа пред паметника на Свободата, на площад "Свобода" в града.С тържествена церемония пред паметника на Скърбящия войн ще отбележат 139-тата годишнина от Съединението на Източна Румелия в Княжество България във Видин. Там празничен концерт ще изнесе Ансамбълът за народни песни и танци "Дунав".

Дневник

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини