Поради предстоящото увеличение на такса смет от 3 до 15 пъти, общините искат отлагане и средства от държавата

Изображение 1 от 2

    Кметът на Димитровград и зам. председател на НСОРБ обяви чрез акаунта си във фейсбук за предстоящо увеличение на такса смет за домакинствата в цялата страна, очакваното повишение е от 3 до 15 пъти по думите му, като това зависи в колко голямо населено място живеете.

    Ето и думите на Иво Димов:

    Днес с колегите от УС на НСОРБ имахме работна среща с вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова и експерти от министерството. Дискутирахме прилагането на новите основи за изчисляване на такса битови отпадъци от 1 януари 2025г., събираемостта на собствените приходи на общините, както и изпълнението на Инвестиционната програма за общините по чл.107 от ЗДБРБ за 2024г.
    На база на изключително задълбочената работа през последните месеци във всички общини и изготвени първоначални изчисления вече имаме ясна картина за очертаващите се промени, приети с решение на МС още през м. Април. Новата законодателна промяна за изчисляване на ТБО ще доведе до значително увеличение на таксата за гражданите, особено на тези живеещи в периферията и в малките населени места. Очакваните повишения са между 3 и 7 пъти за големите градове и около 10-15 пъти за малките населени места, а тези на бизнеса за ТБО ще се намалеят.
    Към момента, за съжаление, ние общините сме сами в тази сложна задача и настояваме държавата да поеме своята отговорност.
    Към момента не можем да си набавим необходимите официални данни за изчисляването на ТБО по новите основи, тъй като НАП и НСИ отказват да предоставят подобни данни, които по настоящите регламенти са конфиденциални. Необходими са важни изменения в съществуващото законодателство, които да позволят на общините да прилагат новите правила по най-справедливия начин, включително и възможност за автоматизиран електронен обмен на данни с институции като ГРАО, АГКК и НАП. Тези промени ще осигурят ефективност и ще намалят административната тежест за общините.
    Настояваме министъра на финансите да се създаде нова разпоредба в ЗМДТ, която да му дава правомощия да издава указания за единно прилагане на Закона за местните данъци и такси.
    За реализирането на тази реформата на общините са ни необходими и допълнителни средства, които може да бъдат осигурени както чрез специален фонд от порядъка на 100 -150 млн. лв., с който държавата ще подкрепи общините през следващите 3 години за плавен преход към новите основи – за инвестиционната компонента и за социалната поносимост на ръста на таксата.
    Очакваме и през следващите години общините да имат възможността средствата за отчисления и обезпечения по ЗУО да се ползват текущо през годината и да не се внасят по сметки на РИОСВ, а после да се теглят оттам обратно по местните бюджети, а натрупаните отчисления от предходни години по сметките на РИОСВ да могат да се използват за закупуване на нови контейнери и за разработване на информационни системи и придобиване на нематериални дълготрайни активи във връзка с управлението на отпадъците. И понеже всичко това изисква време, най-добрия вариант е новата методика да бъде отложена с една година и да влезе в сила от началото на 2026год. Следващата седмица продължаваме с нови срещи по темата.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ан
      антимишок
      3 -1
      11:07, 6 сеп 2024
      Давай,вдигай тока 4-но а таксата смет поне 10-но,дано това заспало бълхарско племе се осъзнае най-после!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини