Язовирите в Кърджалийско са пълни от 40 до 70%

Областният съвет за намаляване на риска от бедствия заседава днес във връзка със заповед на служебния премиер Главчев относно състоянието на водоемите, речните корита и канализационната инфраструктура в регионите. Форумът бе ръководен от заместник областния управител Кадир Муарем.            На него присъстваха представители на общините и териториалните служби, които имат отношение към защитата при бедствия и контрола на водите, като МВР, ПБЗП, ЦСМП, ВиК, ДМТН, Басейнова дирекция и др. Обсъдени бяха проблемите с маловодието и готовността на техниката и човешките ресурси за справяне с евентуални обилни валежи, поддръжката и експлоатацията на водните обекти, проводимостта на речните корита и деретата и разчистването на нерегламентираните сметища край тях. Със заповед на областния управител е разпоредено на собствениците на язовири и водоеми в Кърджалийско да проверят състоянието на обектите и да докладват писмено, същото се отнася за общините – за речните корита и деретата в урбанизираните територии, за „ВиК“- оператора  – по отношение на канализационната мрежа и за отдел „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“. 

Язовирите в региона са запълнени средно на 40 % до 70 % стана ясно по време на заседанието, има и такива с мъртъв обем. Според статистиката на ДМТН, броят на водоемите в региона е 1117, като 75 от тях са първа категория, а 261 не отговарят на определението за язовир, нямат водосборен басейн и не подлежат на контрол.

Постъпилатаинформация от институциите на заседанието на Областния съвет по бедствията, ще бъдат обобщена в доклад и представена на министър-председателя Главчев.

Това съобщиха от Пресслужбата на Областна администрация Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини