NASA с откритие за Земята, което е сравнимо по важност с гравитацията

В резултат на значителен научен пробив беше открито ново електрическо поле, което е толкова фундаментално за Земята, колкото и гравитацията.

Амбиполярното електрическо поле, което започва на 240 километра над планетата, е описано като „голяма невидима сила“, която издига небето и е причина за полярните ветрове. Полярните ветрове си взаимодействат с реактивните потоци, за да подпомогнат по-голямата част от метеорологичните модели по цялото земно кълбо.

Досега за полето се изказваха само теории, но екип на NASA, включващ учени от университета в Лестър, изпрати ракета в полето и го измери за първи път. Това означава, че Земята вече има три енергийни полета: гравитацията; магнитното поле, което предпазва планетата от космическата радиация, и амбиполярното електрическо поле.

Д-р Глин Колинсън, главен изследовател на мисията „Издръжливост“ в Центъра за космически полети „Годард“ на NASA в Грийнбелт, щата Мериленд, заяви: „Всеки път когато космически апарати са прелитали над полюсите на Земята, те са усещали този свръхзвуков вятър от частици, наречен полярен вятър.

Трябва да има някаква невидима сила, която да е отговорна за този поток, но никога не сме били в състояние да го измерим, защото не сме имали необходимата технология.

Тази област е толкова фундаментална за разбирането на начина, по който функционира планетата. То е тук от самото начало, заедно с гравитацията и магнетизма. От самото начало то е издигало частици в Космоса и е разтягало небето.

Полето е трудно за откриване, тъй като е изключително слабо - само 0.55 волта. Но то е достатъчно, за да увеличи почти три пъти височината на скалата на йоносферата - част от горната атмосфера, която се намира между 50 и 900 километра над морското равнище. Скалната височина описва колко бързо атмосферата изчезва, което означава, че йоносферата остава по-плътна на по-големи височини, отколкото би била без нея.

Въпреки че е слаб, той е изключително важен, противодейства на гравитацията и издига небето нагоре. Тя е като конвейер, който издига атмосферата в Космоса“, и добавя: „Половин волт е почти нищо - той е силен колкото батерия за часовник. Но това е точното количество, за да обясни полярния вятър“.

Разбирането на атмосферата е от решаващо значение за еволюцията на Земята и може да помогне на учените да открият други планети, които биха могли да бъдат обитаеми. Екипът смята, че всяка планета с атмосфера вероятно има амбиполярно поле.

За да се изстрелят в амбиполярното електрическо поле, учените трябваше да пътуват до най-северно разположената площадка за изстрелване в света, на площадката Ny-Alesund в Шпицберген, Норвегия, само на няколкостотин километра от Северния полюс. Мисията, започнала през 2016 г., е наречена „Издръжливост“, по името на кораба, с който Ърнест Шакълтън пътува до Антарктида през 1914 г.

Екипът установи, че водородните йони - най-разпространеният вид частици в полярния вятър - изпитват външна сила от това поле, която е 10.6 пъти по-силна от гравитацията.

Д-р Колинсън завършва: „Какво прави Земята специалното място, което всички наричаме свой дом? Една от причините може да е свързана с енергийните полета, които създава нашата планета. Едно от тях е гравитацията. Тя е важна за живота, защото поддържа атмосферата ни. Второто поле е магнитното поле, което предпазва нашата планета от потока частици, който идва от Слънцето. Нашата ракета откри и най-накрая измери номер три. Сега, след като най-накрая го измерихме, можем да започнем да изучаваме как то е оформило нашата планета, както и други с течение на времето“.

Снимка: Unsplash/University of Leicester, NASA

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини