В ход е втората война за Telegram

Роденият в Русия и освободен преди дни от ареста срещу гаранция от 5 милиона евро собственик на Telegram Павел Дуров има френско гражданство от 2021 г. Той е получил френския си паспорт съгласно процедура, обикновено запазена за „френскоговорящ чужденец, който чрез изключителната си работа допринася за влиянието на Франция и просперитета на нейните международни икономически отношения“.

Променено име, паспорти от ОАЕ и карибска островна държава

Три години по-рано по същата процедура френски гражданин стана и американският милиардер Евън Шпигел, съосновател на онлайн услугата Snapchat. По онова време френският президент Еманюел Макрон заяви, че това е "част от стратегия, която ще даде възможност на жени и мъже артисти, спортисти, предприемачи, които полагат усилия да научат френски език, да създават блага, бидейки френски граждани".

През април 2023 г. Павел Дуров променя името си във френския си паспорт на Пол дю Рув.

Макрон, който според Le Monde, многократно се е срещал с Дуров откакто стана президент през 2017 г., отдавна настоява Франция да стане дом на големи технологични компании и е правил опити да убеди Дуров да премести централата на Telegram в Париж.

Самата централа обаче се намира в Дубай, а Дуров се явява също така и гражданин на Обединените арабски емирства.

Не само това, но руско-френският милиардер е получил също така и гражданство от карибската островна държава Сейнт Китс и Невис чрез "инвестиционна" програма, чрез която паспортите се издават заради големи финансови инвестиции.

Същевременно Дуров все още пази и руския си паспорт. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди руското гражданство на Дуров, а Москва поиска от френските власти да получи достъп до Дуров докато той се намираше в ареста.

Лоялен ли е Дуров към Кремъл?

Дуров напуска Русия през 2014 г. (около година след като създава Telegram) на фона на разгласено напрежение с Кремъл като самият Дуров тогава заявява, че за него няма път назад след като е отказал да сътрудничи на руските власти. По-рано той е основал и социалната платформа ВКонтакте (руски еквивалент на Facebook) и твърди, че е отказал да предостави на Москва информация за контакт на украински продемократични активисти по време на Евромайдана. Но реалността изглежда малко по-сложна.

Както пише политическият анализатор Юрий Вишневски мрежата ВКонтакте е била инструмент на ФСБ за контрол над руснаците и същевременно над украинците (до 2017 г., когато ВКонтакте беше блокирана в Украйна), а Дуров чрез нея послушно е изпълнявал изискванията на Роскомнадзор (официалният държавен орган, който контролира достъпа до личните данни на потребителите в Русия). Според Вишневски първоначалните планове на Дуров може и да са били със създаването на Telegram той да се избави от опеката на руските специални служби и да стане независим глобален играч чрез месинджър, който да си спечели популярност в целия свят. Но това просто не е влизало в плановете на Кремъл.

През април 2024 г. Дуров в интервю за американския журналист Тъкър Карлсън заяви, че избягва да посещава Русия. Но разследване на руското издание „Важни истории“ показа, че той се е връщал в Русия „повече от 50 пъти“ между 2015 и 2021 г.

Конкретно в периода от април 2014 г. (когато „според легендата Дуров е бил скъсал с Русия“, пише Вишневски) до докември 2017 г. той е пътувал многократно до Русия без никакво преследване от страна на руските власти.

Сътрудничил не само на Москва, но и на Иран

„Сътрудничил ли е той в този период на Кремъл?“, пита Вишневски. И добавя “Дуров никога не е бил борец за свобода на словото и срещу тоталитаризма. И е сътрудничил не само на Кремъл, но и на тоталитарния режим в Иран. През декември 2017 г. самият Дуров обяви, че Telegram е блокирал канала amadnews, използван от протестиращите в Иран. За това го е помолил иранският министър на комуникациите Азари Джахроми. Каналът имаше над 1,4 милиона абонати.“

„Какво се е случило между Дуров и Кремъл през 2018 г.? Може би Путин е поискал повече контрол над месинджъра. Или Кремъл и Дуров не са се разбрали по финансовите въпроси. Или и двамата просто са изнесли представление за пред публиката. Но така или иначе важен е резултатът, а той е, че всички са запомнили, че руските власти са се опитвали да блокират Telegram в продължение на две години, а след това са се отказали от тези си опити - уж защото се убедили в тяхната безнадеждност“, пише политическият наблюдател.

През годините впоследствие това многократно се е използвало от руската пропаганда, за да бъде убедена обществеността, че Русия така и не е успяла да подчини Telegram и съответно Дуров.

Договорка с властите и спектакъл за пред публиката

„В действителност Кремъл се отказа от опитите да блокира Telegram просто защото се договори с Дуров за всичко. „Важни истории“ и Ярослав Ажнюк (основател и главен изпълнителен директор на изключително успешната компания Petcube) публикуваха доказателства, че Дуров е бил в Русия на 18 юни 2020 г., когато Роскомнадзор, съгласувано с Генералната прокуратура, внезапно излезе с изявление, че прекратява блокирането на месинджъра в Русия. „Оценяваме положително изразената готовност от основателя на Telegram за борба с тероризма и екстремизма”, се казваше в изявлението.

А потвърждение за това, че блокирането е било само пропаганден ход, даде самият Дуров като се похвали на 22 юни 2020 г.: „Потребителите на Telegram в Русия не са намаляли – напротив, те са се увеличили двойно от 2018 г.“

Така в крайна сметка според политическия наблюдател, резултатът от всички тези ходове е било засилването на контрола на Кремъл върху месинджъра, както и осигуряване на глобален PR. „Стотици милиони потребители повярваха, че Telegram е безопасна и независима платформа, с която дори на Путин му е трудно да се справи.“

Дуров действа в полза на путинския режим

„Telegram и Дуров си сътрудничат добре с властите, когато става въпрос за политика“, коментира пердседателката на Фондация „Антикорупция“ (Anti-Corruption Foundation) Мария Певчих. „Затова нека да понамалим ентусиазма си с всички тези аргументи за „бореца Дуров“. Когато му е удобно, той отлично си сътрудничи с разузнавателните служби, включително с руската.”

С подобен коментар излезе и руският активист за човешки права и основател на проекта Gulagu.net Владимир Осечкин. Той отбеляза, че стартиралият с негова подкрепа проект „Сливи“, разкриващ шокиращи данни за ФСБ и руския Генерален щаб с посочване на данни за съучастници във военни престъпления, списъци на екипажи на бомбардировачи Ту-22М3, данни за личния състав на Главното оперативно управление на Федералната служба за изпълнения на наказанията в Русия и др., е бил премахнат от Telegram без никакви обяснения или право на обжалване и десетки сензационни публикации са били изтрити.

След като спечели първата война за Telegram, на Путин му предстои втора

Всичко изложено по-горе говори, че Путин, според Вишневски, е спечелил без да го афишира първият рунд от войната за Telegram. 

Но арестът на Дуров в Париж и обвиненията му в редица престъпления от френската прокуратура е началото на втората война за Telegram, смята анализаторът.

Но дали Путин ще може да спечели и нея?

„Тъй като сега професионалистите (може би не само френски, но и американски) се заеха с Дуров, е съмнително, че Путин ще успее да спечели и втората война за Telegram. Месинджерът ще продължи да работи, но вече не според кремълските, а според цивилизованите правила. Как това ще бъде оформено юридически, е второстепенен въпрос. Но във всеки случай е малко вероятно Дуров и прокурорите и сега да разкрият всички подробности по случая пред пресата“, заключава той.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини