Обновяват топлоизолацията на две детски градини в Момчилград


Две детски градини в Момчилград откриват новата учебната година напълно ремонтирани. Проекти за енергийна ефективност се реализират в ДГ "Щастливо детство" и ДГ "Здравец". Строителните дейности в тях трябва да приключат до 15 септември.
 
Външна топлоизолация на всички фасадни стени се прави в ДГ "Щастливо детство". Освен това се извършва пълна подмяна на стъклопакетите на съществуваща PVC и AL дограма. Новите стъклопакети са бъдат двойни. По проекта се извършва полагане на топлинна изолация от минерална вата, пълна подмяна на покривната конструкция и покривно покритие от керемиди. Като съпътстващи дейности се демонтират съществуващите улуци, водосточни тръби и казанчета и се монтират нови. Финансирането на дейностите в ДГ "Щастливо детство" е по Програмата за развитие на селските райони.
 
Проектът в ДГ "Здравец", който се финансира по Национален доверителен еко фонд, включва топлоизолиране на външни стени и пълна подмяна на стъклопакетите на съществуваща PVC и AL дограма с двойни. Покривът и на тази детска градина се топлоизолира с минерална вата. И тук се извършва пълна подмяна на покривната конструкция и покривно покритие от керемиди. В сградата се демонтиран съществуващите осветителни тела и се заменят с нови LED осветителни тела с висока енергийна ефективност, дълъг експлоатационен живот и осветеност отговаряща на предназначението на помещенията. По проект се извършва изграждане на отоплителна инсталация с топлинен източник - термопомпен агрегат "въздух/вода" на електричество. Отоплителните тела ще бъдат вентилаторни конвектори за открит подов монтаж. Съществуващият котел на дизелово гориво ще се запази като резервен източник на топлина при аварийни режими на термопомпения агрегат. В резултат на прилагането на мярката, ще се повиши ефективността на системата за отопление на сградата при съществено подобряване на топлинния комфорт. След реализирането на проекта детската градина ще разполага със система за автоматичен контрол и управление на топлоподаването в сградата. Цялата информация за състоянието на системата ще се визуализира на компютърна конфигурация и ще се следи в реално време.
 
Предвидено е също изграждане и въвеждане в експлоатация на автономна фотоволтаична централа за собствено потребление. Тя се монтира на скатния покрив на ДГ „Здравец“ и ще генерира електричество за собствено потребление. В моментите, в които в сградата има свръх консумация или недостиг на генерация от фотоволтаиците, енергия ще се взема от електропреносната мрежа.
Това съобщиха от Община Момчилград.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини