Обновяват къщата-музей в Пчеларово

Община Черноочене откри строителна площадка за реализиране инициативата да възроди Етнографската музейна сбирка в село Пчеларово. Кметът на общината инж. Айджан Ахмед, представители на ръководството на местната администрация и представител на фирмата изпълнител бяха на откриването. В изпълнение на строителните работи ще се направи възстановяване и укрепване на сградата, нова алея и площад, външни тоалетни и други. Заданието е благодарение на спечелен проект за реконструкция на „Къща за представяне и експониране на местното културно и битово наследство“ по процедура на Местна инициативна група „Минерални бани – Черноочене”. Реализира се след подписано тристранното споразумение между Държавен фонд „Земеделие“, Сдружение МИГ „Минерални бани – Черноочене“ и Общината за финансиране по спечеления проект.
Сградата, която привлича погледите на минувачите с характерната си възрожденска архитектура, над двадесет години е затворена. Част от предметите, археологическите находки от района, старите документи и снимки са пренесени в Регионалния исторически музей в Кърджали. В селото са останали част от тъканите носии и черги, предмети от бита на пчеларовци – стомни, гърнета, хурки, вретена и др. Съхраняват се на втория етаж на близо 100-годишното местно народно читалище „Иван Буюклиев 1926” в село Пчеларово.
„Надяваме се, че извън наличните експонати ще се дарят и други, за да се съхраняват за поколенията“, каза кметът на община Черноочене инж. Айджан Ахмед.
Исмет ИСМАИЛ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини