Културни прояви в Дните на Ардино с финансова подкрепа на Министерството на културата

С голям интерес и активно участие на населението на община Ардино, участници от област Кърджали, региона, цяла България и чужбина премина четвъртото издание на „Дните на Ардино 2024“ и „Фестивал на чистите храни от Родопите“ под мотото „Ръка за ръка за Ардино“. Проявата се организира под патронажа на кмета на община Ардино инж. Изет Шабан. Едноседмичната празнична програма включваше изключително разнообразни културни, образователни, творчески и спортни събития, като част от тях бяха реализирани с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Сред финансираните проекти бяха: изложбите на млади творци от общината, седмият международен литературен форум „Братство“, културната програма на деца от община Ардино -  „Творческа работилница“, концертна програма на Квартет „Хармоника“ към ЦПЛР-ОДК-Ардино, фестивална програма на фолклорни състави от различни области и региони на страната и чужбина, изложение на екологично чисти храни.

В читалище „Родопска искра“ бе подредена изложбата на ардинския художник на комикси Айхан Хайрула. В нея са представени избрани страници от графични новели издадени в САЩ и Турция, корици на комикси и илюстрации на героини от филмите и митологиите. Интерес предизвика и съвместната изложба на младите и талантливи художнички Сузан Чолакова и Айлин Осман под надслов „В плен на изкуството“. Двете са възпитаници на Школата по изобразително изкуство към ЦПЛР-ОДК с ръководител Мюзейен Юсуфова.

Седмият международен литературен форум „Братство“ събра в Ардино изтъкнати поети и писатели от България и Турция. Значимата културна проява бе организирана по инициатива на община Ардино съвместно със Съюза на българските писатели (СБП). Гостуваха членовете на Съюза на българските писатели, водени от председателя на СБП Боян Ангелов.

Голям интерес сред децата предизвика творческата работилница. Малките жители на града се насладиха на забавни игри, рисуване и апликации.

Квартет „Хармоника“ към ЦПЛР – ОДК - Ардино с ръководител Дамла Йорданова, представи първия си самостоятелен миниконцерт. Тази специална за Хана, Букет, Моника и Бурчин вечер бе изпълнена с много емоции. В близо едночасовия престой на сцената, момичетата изпяха обичани родопски песни, а малките приятели на квартета - Симай, Берен, Лара и Дуру също бяха част от вечерта.

Огромен интерес предизвика Фестивалната програма на фолклорните състави от различни области и региони на страната. Самодейците представиха богата палитра от любителски и автентичен фолклор. Изпълнителите на песни и танци се раздадоха максимално на сцената със своите прояви и заредиха всички присъстващи с много силни емоции, енергия и настроение. Специално участие в Дните на Ардино взе и танцовият състав от Сдружение „Балканлълар“ към побратимената община Картал от Р. Турция.

За поредна година производители от региона и страната се включиха в изложението на екологично чисти храни от Родопите.

В Общинския музей беше открита нова експозиция, свързана с живота и творчеството на световно известния писател, хуманист Сабахатин Али, който е роден в град Ардино и бе прожектиран документалният филм „Утринна звезда“, посветен на поета.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини