Кобиляне стана център на кулинарните изкушения

При голям интерес премина пътуващият фестивал на храната и изкуствата„Вкус Фест“в кърджалийското село Кобиляне. Над 20 изявени готвачи от областта се включиха в кулинарния фест с вкусни ястия, тестени изделия и сладкиши. Кулинарните изкушения бяха изложени пред местното читалище „Н.Й.Вапцаров“и посетителите имаха възможността да опитат от тях.

Компетентно жури с председател Емил Върбанов от Национален фонд „Култура“ към Миинстерството на Културата се затрудни много при излъчването на победителите. Трима от готвачите получиха награди: за най-вкусно готвено ястие (сарми)– Гюлназ Изет, най-добро тестено изделие  - Мергюл Реджеб, и двете от село Бойнои най-добър десерт – Шукрие Сюлейман от Кобиляне. С поощрителни награди бяха отличени Нурие Емин, Йозлем Идриз, Емел Басри, Ниязи Изет и Тюркян Юсуф.

В културната програма на пътуващият фестивал участие взехадетска танцова група и женска певческа група към читалище „Н.Й. Вапцаров”с ръководител Исмигюл Мюмюн. Те представиха програма, включваща български и турски народни песни. Младата поетеса от Кобиляне Шефика Рефик прочете свои стихове на турски и български език.

Присъстващите се насладиха и на изпълненията на танцов клуб „Пъстро хоро” към читалище „Обединение“ в Кърджали с ръководител Алексей Настев. Бяха подредени произведения на приложници и художници от областта.

Кобиляне е четвъртата спирка на „Вкус фест“ след като пътуващият фестивал вече гостува в Кърджали, Глухар и Стремци. Той е създаден по проект „Етнокултурни маршрути“ на народно читалище „Обединение 1913“-Кърджали. Финансиран е от Министерството на Културата и с подкрепата на Община Кърджали.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ме
    Ментата
    10 0
    08:11, 25 авг 2024
    Тоя е грабител на майка България.Такива като него са паразити,които трябва да бъдат запомнени като унищожители.Всичките несметни богатства са му от ограбването и оскотяването на българския народ!Другото е храна за наивници.
    • Ка
      Кауня
      6 -1
      08:27, 25 авг 2024
      У наше село на такива дето пишат подобни статии им казват гьот@верен@
    • До
      до Кауня
      5 -1
      08:42, 25 авг 2024
      Тя статията е поръчкова.Плаща черния да го избелеят,а белите души да ги почернят.Парите командват сега.
    • Ка
      Кауня
      0 0
      09:12, 25 авг 2024
      Демек българите за пари са готови и майка си на парчета за свинско месо да я продадат!
  • 2
    Ал
    Али резак
    2 0
    08:52, 25 авг 2024
    А у нашия град им викаме-ибрикчии.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини