Момчилградската фолклорна група "Зейбеклер" с блестящо участие в Комотини

На 22 август 2024 г. Момчилградската фолклорна група "Зейбеклер", която се прослави със своето автентично изпълнение на традиционенбалкански  фолклор, гостува в радио "Чинар ФМ"  91.08 MZ в Комотини, Република Гърцияс Управител Неджат Ахмет,с корени от България. Събитието премина под звуците на гайда, изпълнена от най-стария солист и музикант на групата, Мюмюн Чауш, който на 78 години продължава да впечатлява с майсторството си.

Освен музикалните изпълнения на живо предаване в ефир, фолклорната група представи и танцови изпълнения, които създадоха незабравима атмосфера. Всеки от фолклористите сподели лични истории и опит в специални интервюта, които предадоха духа и традициите на Момчилград.

Гостуването на групата не е случайно – те са редовни участници в местни и международни фолклорни фестивали като Сечек, Алантепе, Сости, Комотини, Ксанти и Фанари от 2006 г. насам. Ръководителят на групата, Метин Хасан, изрази своята благодарност към домакините за топлото посрещане и гостоприемството, което те винаги са проявявали.

След края на официалната част, децата от групата се насладиха на прекрасния плаж на Бяло море и разгледаха забележителностите на Комотини. Туристическата обиколка допълни културното преживяване, като остави трайни и приятни спомени у всички участници.

Група "Зейбеклер" отново показа, че традициите са живи и че музиката и танците свързват хората, независимо от граници и различия.

Метин Хасан

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини