Илюзията "Седем слънца в небето"

Видео, показващо седем слънца в небето, сякаш от планета от друг свят, стана популярно в социалните медии. Кадрите, заснети по-рано този месец от жена на име Уан от болница в Чънду, показват седем ярки петна, подредени едно до друго с различна интензивност, създавайки сюрреалистична сцена.

Феноменът е причинен от светлина, пречупваща се през многослойното стъкло на прозореца на болницата, произвеждайки т.нар. "виртуални изображения" като всяко стъкло допринася за появата на отделно слънце.

Въпреки научното обяснение, потребителите на социалните медии се забавляват да спекулират за причината за "седемте слънца". В Weibo един потребител се шегува: "Най-накрая разкрихме истината за глобалното затопляне", докато друг с чувство за хумор предполага, че "проблем с магнитното поле" е причинил припокриване на паралелни вселени, но уверява хората, че "проблемът е отстранен".

Оптичната илюзия привлича вниманието в Reddit, където потребителите се сещат за китайския мит за Хоу И, космически стрелец, който сваля девет от 10-те слънца на Земята, за да предотврати изгарянето на планетата. Един от участниците в обсъждането в Reddit се шегува: "Когато Земята има астигматизъм", докато друг се пита дали гледката е "системен апокалипсис" или следствие от добре известните проблеми със замърсяването на въздуха в Китай.

В крайна сметка "седемте слънца" са напомняне за това колко лесно могат да бъдат измамени нашите сетива.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини