Божков, Гайтански, Брендо - да се завърнеш в бащиния арест

Стана тенденция знакови бизнесмени с тежки обвинения или присъди сами да се прибират в България и да се предават пред МВР, комисии, прокуратури, затвори

„Аз не съм мишок, за да се крия, затова отивам още в същия ден“. Това заявил един от знаковите бизнесмени на прехода и на последните години Румен Гайтански - Вълка пред адвоката си, преди да направи първи опит да се предаде. Първоначално обаче той не бил приет от правоохранителните органи и затова му се наложило да се яви повторно в полицията, за да може да бъде вкаран в ареста - както става ясно, напълно доброволно.

Цялата тази абсурдна ситуация се разви, докато прокурори, комисари, министри обясняваха как ей сега Гайтански ще бъде обявен за издирване, че той вече се издирвал из страната и предстояло да бъде пуснат за международно търсене. Внушенията на всички верни на Делян Пеевски институции бяха, че


той може би се крие,


че може би е в избягал преди дни в чужбина, че е с яхтата си в Гърция и какви ли не още подобни. Все неща, които дадоха основания на адвокати на Гайтански да твърдят, че чрез него Пеевски се опитва да удари Ахмед Доган.

Всичко това дойде след хвалби на антикорпуционната комисия как обискира имоти, свързани с Гайтански, как се изземвали скъпи автомобили и т.н. Камионетка на жандармерията фиксира ясно местата на следствените действия, телевизии предаваха директно от съответните места. После дойдоха обясненията на прокуратурата как е образувано досъдебно производство, как по него има трима обвиняеми, единият от които - адвокат на Гайтански, е в ареста, как Гайтански и Стоян Мавродиев - друг обвиняем и бивш шеф на ББР, не са намерени.

Оказа се обаче, че Гайтански на практика е отишъл още първият ден да се предаде като е чул цялата антикорупционна бомбастика, но се оказало, че дори не е имало готово прокурорско постановление за обвинение или каквото и да е подобно. Затова и се наложило той да се явява повторно, че да може да бъде задържан.

Така или иначе той беше вкаран в ареста с прокурорско задържане за 72-часа и ги изкара изцяло преди държавното обвинение да поиска от съд той да остане в килия за постоянно. Обичайно такива случаи искането на прокуратурата се вкарва много по-рано в съда.

Така или иначе


от съда дойдоха следващите комични щрихи по случая


Първо, той, който се предаде доброволно, бе воден бавно с пранги за тежки убийци и с охраната на цели 6 служители на съдебната охрана. После стана ясно от неговите собствени думи, че никой не го е разпитвал дори и за секунда и, че той иска да разкаже своята версия. След това пък бе оставен много бързо в ареста, след като съда възприе тезата на прокуратурата, че Гайтански може да избяга. Същият този човек, който се предаде поне два пъти на същите тези правоохранителни и правораздавателни органи...

Изрично стана ясно, че е възприета тезата на прокуратурата, че са събрани достатъчно доказателства за виновността на Гайтански. Няма спор, че всеки, който и извършил престъпление, трябва да си получи заслуженото наказание. Сега определено ще е повече от показателно колко бързо прокуратурата ще вкара делото в съда след като има достатъчно доказателства


и кога точно ще постигне осъдителна присъда


Готови сме да се обзаложим, че това няма да стане и след няколко години, ако изобщо стане. Макар че изведнъж се задействаха някакви хора и институции, които близо четири години не си помръднаха пръста, за да разследват въпросния кредит. Да не говорим, че има още един подобен заем от 150 млн.лв, който никой от държавната машина не смее дори да погледне.

В случая обаче има нещо много показателно, което се очертава като тенденция -


знакови бизнесмени тичат към родните арести


И прокуратурата се оказва много активна в говоренето, но когато им се появи съответното лице изведнъж се оказват неподготвени и губят ума и дума.

Случаят с Гайтански е емблематичен, но също толкова символична беше историята и с Евелин Банев-Брендо.

Една утрин - в 7.30 ч., в края на юни т.г. издирваният от години ог цялата национална, европейска, световна полиция по тежки присъди за наркотици в три европейски държави - България, Румъния, Италия, Брендо отиде с адвоката си и се предаде в Софийския затвор. На заснето видео, посветено на церемонията, се виждаше ясно, че той влиза зад вратата на затвора, но полицая на вратата го връща обратно. После все пак настоятелният Банев си влезе в затвора за изтърпяване на българската си присъда.

Първоначално и полицейските началници се стресираха и се чудеха как да реагират и най-вече какви да ги говорят.  „Тази сутрин се яви на входа на софийския затвор с неговия адвокат. Беше с лична карта с изтекъл срок. Има да изтърпява присъда „лишаване от свобода“ от 6 години. Освидетелства се в МВР-болница и ще бъде въдворен в затвора, където ще изтърпи наказанието си“, посочи по онова време директорът на полицията Атанас Илков. По негови думи се разследва начинът, по който Банев е влязъл у нас -


дали с подправени документи или през зелена граница


На въпрос дали може да се е прибрал, защото има опасност за живота му след провалени сделки за наркотици, Атанас Илков отговори, че тази хипотеза не се изключва. „Местата за лишаване от свобода са едно добро място някой да се укрие, така че да не бъде достигнат от враговете, с които има някакви неуредени взаимоотношения. Към настоящия момент обаче не можем да кажем дали това е причината“, каза началникът на националната полиция.

После се оказа, че пак същата тази полиция вече твърди, че неясно как Банев-Брендо се е сдобил със законна българска лична карта, при това във време, в която е бил издирван на практика.

След това МВР съвсем се оплете как точно той е влязъл в България. След като в края на юни т.г. твърдеше, че това е станало с мистериозно влетелия преди 2 години в България малък самолет, който бе открит край Търговище, после смени с версията е, че бил подпомогнат от наркотрафиканти, които ползвали летателни средства,


които трудно се засичали


Новият вариант бе развит от парламентарната трибуна от служебния вътрешен министър Калин Стоянов, който отговаряше на въпрос на депутатката от ПП-ДБ Лена Бориславова. По думите му все още не може да бъде предоставена информация как Евелин Банев-Брендо се е върнал в България, но имали подозрения за двама души от престъпна група, занимавала се с контрабанда на нарктотици с летателни средства, които го подпомогнали.  Изоставени бяха  и твърденията от преди месец, че имало задържани помагачи, че и дори се преговаряли с тях.

Стоянов припомни, че Банев е осъден преди няколко години и във времето, докато е издирван, няма данни да е минавал границата. Едва през 2021 г. е задържан в района на Киев, но освободен от съда, защото има местно гражданство.  Министърът посочи още, че успоредно със следственото дело за това как Банев се е върнал, се работи по групата, евентуално съдействала на Банев.

Същият вътрешен министър обяви пак в парламента само преди няколко седмици, че Евелин Банев - Брендо е влязъл на територията на България още към средата на 2022 г и твърдеше, че е влязъл в страната със самолет, като внуши, че става въпрос за


малката летателна машина, която през юни 2022 г.


наруши въздушното пространство на поне 7 европейски държави  и накрая кацна на изоставеното летище Буховци край Търговище.

„Установени са двамата човека, които са били в близост до това летателно средство. Събрани са достатъчно доказателства за тях, повдигнати са им обвинения и нашата информация е, че те търсят вариант за споразумение. Успоредно с това в ГДБОП започна разследване и по отношение на престъпна група, която се занимава с такива незаконни прелитания, предимно с цел контрабанда. И тези двама човека са част от тази група“, твърдеше в края на юни т.г. Калин Стоянов и добави, че те били задържани преди месец.

Няма никакви доказателства, че Евелин Банев - Брендо е влязъл в България с въпросния малък самолет, обявиха обаче от софийската апелативна прокуратура.  Прокуратурата опроверга и че има задържани хора, че се преговаря с тях и каквото и да е подобно. Делото за самолета се води от Районната прокуратура във Видин, тъй като на нейна територия той влиза в страната. Досъдебното производство е за влизане през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта с въздухоплавателно средство.

В крайна сметка предстои да се разбере защо точно Банев-Брендо се предаде, след като толкова години  се криеше безпроблемно по целия свят -


с украински или турски паспорти,


с българска лична карта, със златен мобилен телефон с лика на Путин.

Определено крак за тенденцията за предаване повлече не кой да е, а бизнесменът Васил Божков, обвинен в какви ли не престъпления - за неплатени такси за стотици милиони, за пране на пари, за подбудителство към убийства и за какво ли още не.

Миналото лято се прибра неочаквано в България от Дубай, след като преди това стоя там години наред и сипеше почти всекидневно обвинения за корупция и всякакви други престъпления срещу Бойко Борисов и Делян Пеевски. Обясняваше как те са мафия, как са му взели десетки милиони подкупи, за да му върви хазарта, разказваше за схеми за промяна на законодателството в негова полза срещу сакове с пари, плашеше как ще стане защитен свидетел срещу тях.

Изведнъж обаче


Божков се върна в България


и трайно омекна в обвиненията срещу Пеевски и Борисов.

Завръщането на бизнесмена определено изненада МВР и прокуратурата, които заобясняваха, че той си е бил ангажирал залата на ВИП-а на летище София за завръщането си от Дубай и по този начин си потвърдили оперативната информация, че той се прибира в България. Изобщо да не говорим и как после му дадоха държавна охрана, докато е в ареста. Всчко това щеше да е за смях, ако не е обаче за плач. Защото дори и това показа какво е нивото на правоохранителните и правораздавателни органи, които иначе се заканват и се бият в гърдите, а после се оказват обекти за присмех.

И как иначе след като година от връщането на Васил Божков, на практика нищо около него не се е променило, освен че си е вече на свобода - нито е в килия, нито под домашен арест, че ходи по лъскави заведения из центъра на София, а пък прокуратурата се прави, че го разследва и дава на съд. Въпросното лице си направи не една, а две партии, пусна си версията, че е бил разпитван за Борисов и Пеевски в Дубай от американски служби, свалени му бяха частично запори върху архитектурни паметници и фирми. Санкционираният по закона „Магнитски“ бизнесмен


поне на пръв поглед загуби хазартния си бизнес,


самолетът му се продава на публичен търг, много от дружествата му също са под американски санкции. Прокуратурата и МВР се пробваха да го свържат по някакъв начин - например с обиски и разпити, с убийството на Алексей Петров, но не им се получи. Както и не им се върза обществото, че той бил много свързан с Евгений Пригожин.

Но каквато и да е истината, то определено и с просто око може да се види, че след идването на Божков в България, то нещата някак му се получава, а хватката на прокуратурата изглежда все по-бутафорна.

Е как на всички като него да не им се прибира в родината и в бащиния арест - видимо е уютно и определено са галени с държавното перце.

Много издирваният Васил Божков се прибра сам от Дубай и то през ВИП-а на летището

Евелин Банев-Брендо първоначално не бе допуснат в затвора, независимо че го издирваше цялата световна полиция и три държави, за да го вкарат зад решетките

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини