Жълт код за интензивни валежи и гръмотевична дейност за Кърджалийско за днес

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевична дейност обявиха за Кърджалийска област от НИМХ.Вероятността да превали в Кърджали е 65%,а очакваното количество-11,68 мм.Ще бъде тихо,като скоростта на вятъра ще е едва 1 м/с.Буря не се очаква.Температурите ще варират от 19 до 31 градуса.

Днес още преди обяд в по-голямата част от Западна, а в следобедните часове и в Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има валежи от дъжд и гръмотевична дейност. Повишава се вероятността за градушки и временни усилвания на вятъра. В крайните източни райони на страната ще се задържи предимно слънчево. Вятърът ще е слаб, в Североизточна България – до умерен от източната четвърт. Преобладаващите максимални температури ще са между 29° и 34°, в София - около 28°.

Над планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има валежи от дъжд и гръмотевични бури. На места явленията ще са интензивни. Почти без валежи ще се задържи в Странджа и източните райони на Стара планина. Вятърът ще е слаб от юг-югоизток, но по време на буря значително ще се усилва и променя посоката си. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 24°, на 2000 метра – около 16°.

По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Максималните температури ще са 28°-31°. Температурата на морската вода е около 28°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

За 20.08.2024 г. НИМХ-МОСВ издава предупреждение от първа степен (жълт код) за горещо време с максимални температури между 35° и 37° за областите – Велико Търново, Русе и Силистра, както и „жълт код” за валежи в областите – Монтана, Софийска, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Кърджали, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Пазарджик и Ловеч, където се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. На места валежите ще са интензивни със значителни количества до 20-35 л/м2. Ще има условия за градушки.

Кърджали бг вести

Снимка:Димитър Димитров

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини