Отсякоха три дървета в Кърджали без разрешителни


Три дървета са отсечени от строителна фирма на ул. "Брацигово" в кв. "Студен кладенец" в Кърджали, сигнализира нашият слушател Димитър Димитров, който живее там. Според него това е станало без необходимите разрешителни от страна на община Кърджали. 
И трите дървета са на възраст над 50 години и са можели да бъдат запазени. Две от тях са общинска собственост, тъй като се намират на тротоара, а орехът, за който е нужно специално разрешение, е в частен парцел, подготвян за строеж. 
Орехът е изтръгнат още в понеделник, другите две дървета - в петък сутринта. 
Димитър Димитров е роден и израснал в Кърджали,  е бил научен работник в Австрийската академия на науките,а понастоящем старши изследовател във Виенския изследователски институт Cognion. Познава както европейските, така и българските закони. Въпреки че не живее постоянно в Кърджали, всяка година прекарва по няколко месеца в родния си град и търси справедливост за всяко неправомерно действие. 
Той разказа, че строителният техник на строежа го уверил, че "все още нямат разрешително и няма да пипат ореховото дърво. Час по-късно багер отиде и го съсече буквално и го прибра и изхвърли като боклук". Димитров припомни, че по закон орехът е защитен вид и премахването му трябва да бъде взето от специална комисия, каквато според него не е идвала изобщо в квартала. Той има съмнение, че подобно разрешително е издавано от общинската администрация.

Според него българската тенденция за се строи в зелените междублокови пространства няма нищо общо с европейските норми и се прави в нарушение на разпоредби и изисквания на закона за устройство на територията, а протестите и сигналите на гражданите потъват в общинските канцеларии. Проблем и нарушение според него и според водещи български архитекти и градоустройствени специалисти са и строителствата на 15-метрови жилищни сгради в квартали като "Студен кладенец".
БНР

Радио Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини