Румен от „Славейков“ представи Кърджали на младежки форум

Румен Сираков от 10А клас на СУ "Петко РачовСлавейков" участва в събитието  "YouthVoiceForum". Четиридневният  интерактивен семинар се проведе в Американския университет в България, Благоевград в началото на август 2024 г.

Според организаторите 28-те участници в събитиетоса в топ 1% от младежите в страната. "YouthVoiceForum" е инициатива на Младежкия съвет към Американското посолство в България, целяща да даде гласност на идеите на младите хора в страната и да ги обучи на политика, бизнес, предприемачество и да допринесе до личностното им развитие. Тази година част от организационния екип бяха и миналогодишни участници. Поканените гост-лектори бяха маркетинг-специалисти, политолози, експерти в сферата на човешките ресурси, киберзащитата и здравословния начин на живот, като и самите организатори имаха активно участие с лекции на теми, свързани с икономика, финанси,  предприемачество, политиката, история и психологията. Освен това участниците имаха възможност да се изявят в две много интересни практически дейности - симулации на предаването "SharkTank" и "TEDx", по време на които говориха умело за амбициите и идеите си.

Миналата година представители на СУ „П. Р. Славейков“ във форума бяха съучениците на Румен – Айрин Минчева и Сейрула Лютви.

Румен разказва: “Всичко започна с това, че Айрин ме повика да й помогна с разпространението на афиша за събитието тази година. Залепихме го на главния вход на училището и тя ми каза: “Румене, защо не участваш?”. Усъмних се, че ще приемат точно менот цяла България, а и не исках да съм само аз от училище. В следващите няколко дни тя продължаваше да ме подтиква, а аз постоянно размишлявах. Пред мен стоеше дилемата дали да кандидатствам. Реших се все пак, а по-късно разбрах, че имало и други ученици от нашето училище, които кандидатствали. В началото на юли получих имейл с обратна връзка. Тогава бяхме на палатков лагер със слаб интернет, но все пак успях да видя: “Здравейте, искаме да Ви уведомим, че 💥ВИЕ💥 сте част от финалния списък на 28-те избрани участници за YouthVoiceForum. По този начин Вие влизате в топ 1% от младежите на Вашата възраст в България.”. Не можах да повярвам на очите си. Бях единственият приет не само от „Славейков“, но от цял Кърджали. Притесних се, казах си - къде отивам аз сам, там никого не познавам, какво ще правя? Но за момент не се поколебах, нямаше шанс да се откажа. Та аз съм в ТОП 1 на България, какво отказване!

В Американския университет в Благоевград видях лъчезарните лица на организаторите - Деян и Никол. Те ми вдъхнаха кураж. Запознах се с някои от участниците. След около час топката в корема ми я нямаше, цялото притеснение беше отшумяло. През тези четири днинаучих много. Опознах дори себе си и собствените си способности. Запознах се с още хора, говорихме си, забавлявахме се, учихме се, създадохме спомени. Според мен, тези запознанства ще траят дълго във времето. И сега въобще не съжалявам, че се записах. Дори съм благодарен от всичко, което се случи. Научените неща ще ми бъдат полезни, запознанствата - вечни.”

Изненадващо Румен се среща на форума с Евгени от Велинград – познайник от училището-партньор на „Славейков“ в тазгодишния обмен по НП „Иновации в действие“. Двамата създават страхотен тандем, а всички участници въпреки краткото време – сплотен колектив.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини