Как са докарали 6-тонния олтарен камък в Стоунхендж от 750 км разстояние преди 5000 години?

За преместването на масивния олтарен камък в центъра на Стоунхендж са използвани напреднали транспортни методи

Според нов анализ 6-тонният Олтарен камък в центъра на британския исторически паметник Стоунхендж вероятно е бил транспортиран на поне 750 км от кариера в Шотландия.

Откритието на изследователи от Университета Къртин, Австралия, изглежда „сочи наличието на изненадващо напреднали транспортни методи и обществена организация по времето, когато камъкът е пристигнал“ в Англия преди близо 5000 години.

„Транспортирането на такъв огромен товар по суша от Шотландия до Южна Англия би било изключително трудно, което показва вероятния морски транспортен маршрут по крайбрежието на Великобритания“ обяснява професор Крис Къркланд (Chris Kirkland) , съавтор на наскоро публикуваното изследване, в което се описват резултатите от проучванията на екипа.

„Това предполага търговски мрежи на дълги разстояния и по-високо ниво на обществена организация, отколкото се приема, че е съществувало през неолита във Великобритания.", допълва Къркланд, професор от Факултета по земни и планетарни науки в Университета Къртин.

Стоунхендж е един от многото древни паметници, построени с масивни камъни

Подобно на пирамидите в Древен Египет, Стоунхендж отдавна очарова както учените, така и неспециалистите. Масивните му камъни и изключително древният му произход (включително многобройни строителни фази, продължили хилядолетия) са довели дори до появата на фантастични теории за построяването му, вариращи от „изчезнали“ древни цивилизации със също толкова изчезнали напредничави знания до същества от друга планета. Съществуват дори теории, че загадъчните друиди, които някога са населявали региона, са използвали магически сили, за да поставят камъните на мястото им.

През последното столетие науката охлади по-фантастичните идеи, като същевременно разкри колко изобретателни са били строителите от каменната ера, стоящи зад изграждането на монумента. Неотдавна съобщихме за изчезнало разклонение на река Нил, което вероятно е помогнало на древните строители на пирамиди да транспортират масивните камъни, използвани за изграждането на тези паметници. Едно по-ново проучване показа, че този воден път може да е улеснил използването на хидравлични технологии за повдигане на тези масивни камъни за изграждането на пирамидата.

В скорошна тема в Х д-р Хю Томас (Hugh Thomas), съдиректор на проекта за разкопки в праисторическите райони на Алула и Хайбар и преподавател по археология, отбелязва, че инженерите, стоящи зад много други древни паметници, включително Стоунхендж, са успявали да преместят огромни каменни блокове без тежки машини. Томас изтъква впечатляващите постижения при паметниците в Древен Рим, Египет, Микена.

Сега изследователите от Университета Къртин казват, че техният анализ разкрива далечен произход на олтарния камък от Стоунхендж, който вероятно е бил поставен по време на третата фаза на паметника около 2600 г. пр. н. е. Ако се потвърди, този нов произход означава, че това грамадно парче скала вероятно също е било транспортирано с лодки на голямо разстояние, преди да намери своето място в Англия.

Старите скали от червен пясъчник на Оркнейските острови и в североизточна Шотландия имат удивителна химична прилика с олтарния камък. Кредит: Flickr (CC BY 2.0)


Химически анализ на олтарния камък разкрива шотландски произход

За да проведат изследването си, Къркланд и колегите му анализират възрастта и химическия състав на минералите във фрагменти от Олтарния камък. Когато сравняват резултатите си със скалите, открити в Уелс, откъдето се смята, че произхожда камъкът, проучването установява, че те не съвпадат. Вместо това екипът установява, че Олтарният камък в центъра на Стоунхендж е много по-близък до камъните, открити на повече от 750 км в Шотландия.

„Нашият анализ установи, че специфичните минерални зърна в Олтарния камък са предимно на възраст между 1000 и 2000 милиона години, докато други минерали са на възраст около 450 милиона години“, посочва докторантът Антъни Кларк (Anthony Clarke) от  Факултета по науки за Земята и планетите в Къртин и водещ автор на изследването. „Това дава ясен химически отпечатък, който подсказва, че камъкът е дошъл от скали в Оркадския басейн, Шотландия, на поне 750 км от Стоунхендж."

Олтарният камък (в кръг) в Стоунхендж. Кредит: English Heritage.


Преди това изследването на учени от Университета в Аберистуит предполага, че Олтарният камък не е от Уелс и е дошъл от по-далеч. Това изследване обаче е първото, което назовава този далечен произход.

Както вече е отбелязано, пренасянето на толкова големи камъни на големи разстояния не е безпрецедентно, дори за неолитните строители. Смята се, че един от мегалитните обекти, Гьобекли тепе в Турция, е над два пъти по-стар, тъй като е построен, когато хората все още са живеели като ловци-събирачи и все още не са формирали обществената организация, която повечето изследователи приемат за необходима за изграждането на нещо толкова голямо и сложно. Все пак откритието, че нещо толкова старо и толкова масивно е било преместено на такова голямо разстояние, е било „очарователна“ изненада за изследователския екип.

„Като се има предвид шотландският му произход, откритията повдигат интересни въпроси, като се имат предвид технологичните ограничения на неолитната епоха, за това как такъв масивен камък е бил транспортиран на огромни разстояния около 2600 г. пр.н.е.", заявява Кларк.

Съавторът на изследването д-р Робърт Иксер (Robert Ixer) от Института по археология на Калифорнийския университет е на същото мнение, отбелязвайки, че откритията са „наистина шокиращи“.

„Работата повдига два важни въпроса: защо и как точно Олтарният камък е бил транспортиран от най-северната част на Шотландия, на разстояние повече от 700 км, до Стоунхендж?"


Изследователите се надяват да установят точния произход на Олтарния камък

Макар че химическият анализ на Олтарния камък помогна на изследователите да изключат уелския произход, екипът заявява, че намирането на точното място в Шотландия, откъдето вероятно произхожда камъкът, ще изисква допълнителни проучвания. Според съавтора на изследването професор Ричард Бевинс от университета в Аберистуит това вероятно е най-важната следваща стъпка.

„Успяхме да установим, ако щете, възрастта и химическите отпечатъци на може би един от най-известните камъни в световноизвестния древен паметник“, казва Бевинс. „Макар че вече можем да кажем, че този емблематичен камък е шотландски, а не уелски, все още ще трябва да се търси къде точно в североизточната част на Шотландия се намира Олтарният камък."

Дотогава екипът вярва, че откритията им не само разрешават загадката на произхода на Олтарния камък, но и предлагат на изследователите още един пример за строители от каменната епоха, извършващи впечатляващи подвизи без съвременни технологии.

„Нашето откритие за произхода на Олтарния камък подчертава значителното ниво на обществена координация през неолита и помага да се нарисува една завладяваща картина на праисторическа Великобритания“, обяснява професор Къркланд.

Според Кларк, който е израснал на мястото, откъдето произхождат много от другите камъни на Стоунхендж, откритията представляват и „пълен кръг“ в живота му.

„Това откритие има и лично значение за мен“, обяснява той. „Израснал съм в Минид Пресели, Уелс, откъдето идват някои от камъните на Стоунхендж. За първи път посетих Стоунхендж, когато бях на една година, а сега, на 25 години, се върнах от Австралия, за да помогна за това научно откритие - може да се каже, че съм направил „пълен кръг“ в каменния кръг [на Стоунхендж]."

Справка: Clarke, A.J.I., Kirkland, C.L., Bevins, R.E. et al. A Scottish provenance for the Altar Stone of Stonehenge. Nature 632, 570–575 (2024). https://doi.org/10.1038/s41586-024-07652-1

Източник: 5,000 Years Ago, ‘Advanced Transport Methods’ Were Used to Move Massive Altar Stone at the Center of Stonehenge, Christopher Plain, The Debrief

 

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини