Християните почитат един от най-големите празници през годината - Успение Богородично

Християните отбелязват днес един от най-големите празници през годината - Успение на Пресвета Богородица. Денят е популярен като Голяма Богородица и е сред най-обичаните в България заради многото именици - по данни на Националния статистически институт празник имат над 180 хил. души.

Божията майка е почитана като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.


Това е денят, в който Дева Мария завършва земния си път на 64-годишна възраст и отива при Сина си в небесата. Три дни по-рано Архангел Гавриил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното желание на Богородица е да види светите апостоли заедно и по чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. Три дни след това сам Иисус Христос - в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата ѝ.

Погребват я в пещера край Гетсимания и затварят входа ѝ с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащаницата ѝ. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва:

Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни


В памет на явяването на Богородица пред апостолите църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".

 

Мария е най-популярното женско име в България - носят го над 102 хил. жени. То е било второто най-често давано на новородени момичета през миналата година, сочат данните на националната статистика.

Имен ден празнуват също Марийка, Мара, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мариета, Мариела, Марио, Панайот, Преслав и Преслава.

Денят се чества като празник на град Варна, чийто катедрален храм носи името му. Празнуват също Несебър, Стражица, Ихтиман и Шипка.


Българската православна църквата отбелязва Успение Богородично с литургии в цялата страна. По традиция сред най-тържествените е тази в Троянския манастир "Успение Богородично", който има храмов празник. След нея ще има литийно шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица от храма до параклиса, изграден на мястото, където тя извършила първото си чудо.

В народните традиции


Според народната традиция на Голяма Богородица след тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми.

Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

Дневник

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини