ПИМК иска да вози пътници по пет жп линии

Спорът между България и ЕК за новия обществен превозвач продължава

Първият и засега единствен частен жп оператор на пътнически превози - пловдивската ПИМК, заяви намерения да вози пасажери по петте най-атрактивни и печеливши железопътни линии.

„ПИМК Рейл Експрес“ ЕООД подаде заявление да обслужва жп линията София - Пловдив - Стара Загора - Бургас още в края на май в рамките на пазарните консултации по поръчката за избор на нов обществен железопътен превозвач за следващите 15 години.

Сега дружеството е подало ново уведомление, че иска да вози пътници по още четири маршрута от 13 декември 2026 г.
Това са:
София - Перник - Радомир;
Карнобат – Варна;
Пловдив – Асеновград;
София до Варна със спирки в Горна Оряховица и Шумен

Документът е трудно откриваем в сайта на Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“. Поместен е в страница, свързана с Оценка на икономическото равновесие на договора за обществени превозни услуги, при заявяване на нова услуга за превоз на пътници. За него първо съобщи специализираното издание „Транспортал“.
Примерни разписания

„ПИМК Рейл Експрес“ са посочили и примерни разписания на жп линиите.

Планира се влакът по линията София - Перник - Радомир да тръгва в 7:30 часа от София и да пристига Радомир в 8:45 ч. В обратна посока разписанието е същото.

Разстоянието от Варна до Карнобат и обратно ще се взима за 2 часа и 10 минути. От морският град влакът ще тръгва в 7 часа и ще пристига в Карнобат в 9:10 часа. В обратна посока влакът ще заминава в 8 часа.

По маршрута между Пловдив и Асеновград курсовете ще са по-чести. Това е обяснимо тъй като базата на ПИМК е в града под тепетата, а линията Пловдив - Асеновград е натоварена. Компанията планира да тръгва от Пловдив в 5 ч, 6:40 ч, 8:20 ч, 10 ч и 11:40 ч. Превозите на пътници от Асеновград ще са с часове: 5:50 ч, 7:30 ч, 9:10 ч, 10:50 ч, както и 12:30 ч. Разстоянието ще се изминава за около 28 минути.

Маршрутът от София до Варна ще се изминава за 6 часа и 39 минути. Компанията ще има по три влака в посока по това направление - два дневни и един нощен. Те ще спират на Мездра, Плевен, Горна Оряховица и Шумен.

Нощният влак ще тръгва в 00:10 ч от столицата и ще пристига в 6:49 часа във Варна. От морския град до столицата влакът ще тръгва със същия начален час и ще е в София в 6:41 часа.

Начални часове на дневните влакове по направлението от София до Варна са в 7:20 и в 15 часа. Същите часове са планирани и в обратна посока – от Варна до София.

„ПИМК Рейл Експрес“ планира да извършва превозите с 2 електрически локомотива „Сименс Смартрон“ и 6 реновирани пътнически вагона, на които в момента се извършва основен ремонт във ВРЗ „Хан Крум“. Подвижният състав ще бъде под наем от „Ай Пи Транс“ АД, свързано дружество и част от „ПИМК Рейл Холдинг“ АД.
Поръчката за обществен превоз се бави

С искането да обслужва още железопътни линии ПИМК прави сериозна заявка да бъде конкурент на държавния оператор „БДЖ Пътнически превози“ при обявяването на обществената поръчка за избор на жп превозвач за следващите 15 години.

Договорът на „БДЖ Пътнически превози“ изтича в края на годината и държавата трябва да избере превозвач.

Министерството на транспорта и съобщенията обаче се бави с пускането на обществената поръчка, а причината е спор с Европейската комисия относно процедурата. Тя се съгласува с Брюксел, тъй като е част от Плана за възстановяване и устойчивост и е обвързана с покупката на нови влакове от страната. Министерството на транспорта и съобщенията изпрати документацията в Брюксел на 2 април за съгласуване и оттогава нито една от двете страни не отстъпва от исканията си.

Европейската комисия настоява пред българските власти монополът върху пътническите железопътни превози у нас да падне от 2025 г. За целта Брюксел настоява обществената поръчка да бъде разделена на обособени позиции. По този начин железопътната мрежа ще се обслужва от повече оператори, а не само от един както е в момента - „БДЖ Пътнически превози“. Предложението на ЕК е страната ни да бъде разделена на три или четири лота за предстоящия търг.

Навлизането на други оператори в железопътните превози за пътници ще доведе до конкуренция в бранша и по-добро обслужване на клиентите са аргументите на Брюксел. Всяка година държавата субсидира пътническите превози на БДЖ с около 200 милиона лева.

В същото време България настоява обществената поръчката да е за цялата железопътна мрежа и да се предостави на един оператор за следващите 15 години. Аргументът е, че така ще бъде най-добре защитен общественият интерес. Това са показали резултатите от направения анализ в периода август 2023 г. - януари 2024 г., коментира министърът на транспорта Георги Гвоздейков пред Mediapool.

По думите му анализът показва, че част от железопътните линии в страната са с по-голям пътникопоток и интензивност, за разлика от друга по-голяма част, за която тези обстоятелства не са налице. Така ако се раздели поръчката на отделни лотове, има „сериозен риск“ за част от линиите да не бъдат подадени оферти и да останат без превозвач. По този начин част от българите няма да имат железопътен транспорт, което ще наруши целта на обществената услуга, каза Гвоздейков. Той не се ангажира със срок кога ще обяви поръчката, защото по думите му всичко зависи от Еврокомисията.

 

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини