Недоволство от презастрояването с кооперации изригна в кв.”Студен кладенец” на Кърджали

Изображение 1 от 3

    Недоволство от презастрояването с кооперации изригна сред жителите на кв”Студен кладенец” в Кърджали.Жители на квартала се обърнаха към сайта Кърджали бг вести за подкрепа.Ето какво безпокои нашите съграждани:

    В част от квартал „Студен кладенец“ в гр. Кърджали, който е застроен с двуетажни къщи (височина до 10 метра) в дворни места още през 1950-те – 1960-те г. от 2021 г насам се извършва интензивно застрояване на някои от съответните парцели с многофамилни жилищни сгради (разрешена височина до 15 м.) и в озеленените пространства - високи блокове (с височина значително над 15 м.). За части от този район подобно строителство не е допустимо с оглед на наличната инфраструктура и по мнението на утвърдени архитекти – някои от тях възпитаници на техникума по строителство в града, подобен вид застрояване противоречи на базисни принципи на социално и екологично ориентираното съвременно градоустройство. Според тяхната формулировка не е допустимо редом до двуетажни къщи с дворни места едно през друго да се строят „колоси“ с ненужно висока плътност на застрояване. Проблемни, според тях, са и практиките на заобикаляне от Общинския съвет при издаване на разрешение за подробен устройствен план (ПУП) за отделните строежи чрез инструмента на „комплексен проект за инвестиционна инициатива“ (чл. 150 от Закон за устройство на територията - ЗУТ). В Кърджали, както е известно в експертните среди в България, това се прилага масово, защото въз основа на разрешение за такава инициатива разрешенията за отделни ПУП не е необходимо да минава през общински съвет. За градове като Пловдив и София, където работят въпросните експерти, подобни практики се считат за неприемливи. От юридическа гледна точка проблемното вземане на решения и издаване на разрешения за строителство по този начин е в сивата зона на законовата регулация. Изходна точка за сегашната ситуация е решението на Общински съвет Кърджали № 23 от 31.01.2019 г. публикувано в ДВ, бр. 24 от 22 март 2019 г., с което „одобрява изменение на ОУП за част от кв. ”Студен кладенец”, засягащо кв.107, кв.109, кв.109а, кв.122, кв.123 и кв.136 по плана на гр. Кърджали“. Според обосновката на кмета на Община Кърджали Хасан Азис за такова изменение „Предвид разположението [на тези квартали – кв.] увеличението на градоустройствените показатели ще допринесе за по-пълноценното силуетно оформяне на града“. Снимковият и видеоматериал доказват, че твърдението за подобрено силуетно оформяне е невъзможно, защото става въпрос за презастрояване със средновисоко строителство на терени, амиращи се зад високи блокове в в т.ч. и в междублоково пространство. Главната цел на изменението на ОУП е. да се разреши средновисоко строителство с цел максимизация печалбата на подбрани строителни фирми от града. Това става с манипулация на техническите параметри, които са коефициент на интензивност на застрояването (Кинт) 3 и плътност на застрояване от 80% (макар да се предвижда интервал от 40 до 80%).

      На 06.08.2024 г.живущи в кв.”Студен кладенец”Кърджалийци внасят подписка при кмета Ерол Мюмюн в която настояват да се спре презастрояването с високи сгради.Ето и съдържанието на съпровождащото подписката писмо:

    На 02.05.2024 г. с вх.№94-002479 внесох в община Кърджали протестна подписка от името на живеещите на ул. „Брацигово“ и ул. „Опълченска“, квартал „Студен кладенец“, гр. Кърджали срещу предвиден строеж на „Многоетажна жилищна сграда“ в УПИ-V 409, кв.107 с адрес ул. „Брацигово“№ 4. С настоящето се обръщам към Вас като вносител на протестната подписка и от името на подписалите я 18 мои съседи, които са изключително обезпокоени от обстоятелството, че със строителството на такива сгради се разрушава благоприятната среда за живеене, която е била устроена архитектурно и инфраструктурно с концепцията за строеж на къщи за живеене в отделни дворове. В случая става въпрос най-вече за частта улица „Брацигово“ в участъка от ул. „Металург“ до ул. „Опълченска“ (вж. приложена карта), където ширината на улицата заедно е 8 метра, а на дворни места, предназначени за двуетажни жилищни сгради се допуска построяване на практика двадесетметрови малки жилищни блокове. Мнението на видни архитекти и специалисти в областта на градоустройствената среда, към които се обърнахме засега само неофициално – някои от тях са „кърджалийци“, други много добре запознати с градоустройството на Кърджали -, е, че изграждането на подобен вид „колоси“, както те се изразиха, при тези условия е недопустимо, безсмислено и противоречи на всякакъв вид концепции за модерна градска среда в Европа особено с оглед и на екологичните и климатични промени. Както концептуално така и административно-технически методите, които те констатират на пръв поглед, са отдавна недопустими за големите градове в България. Те потвърдиха и от експертна гледна точка основателността на изложените в 4 пункта наши съображения в протестната подписка. До вчера 05.08.2024 г. от страна на Община Кърджали няма никаква реакция на нашата протестна подписка, а междувременно виждаме, че се подготвя започването на строителни работи в гореспоменатия участък. Настояване за преустановяване на всякакъв вид дейности в това отношение и за обратна връзка с Вас или представители и експерти на Община Кърджали. Подписалите подписката считаме, че опцията за други форми на протест, но и за комуникация остава открита и имаме готовност да привлечем СМИ за отразяване на ситуацията в конструктивен дух.

    Автор на писмото е кърджалийката Милена Димитрова.

    Общо 18 кърджалийци изпращат протестно писмо до Ерол Мюмюн с призив да се вземат спешни мерки срещу презастрояването.Те излагат своето виждане:

    До Кмета на Община Кърджали

    Г-н Ерол Мюмюн

    гр. Кърджали
    бул. „България“ №41

    ПРОТЕСТНА ПОДПИСКА

    Уважаеми г-н Мюмюн

         Ние живеещите в квартал „Студен кладенец“ град Кърджали настоятелно протестираме срещу подготвяното строителство на нова пететажна жилищна сграда в УПИ  V - 409, кв.107, номер по кадастрална карта 40909.119.93 и адрес гр. Кърджали, кв. „ Студен кладенец“, ул. „Брацигово“ №4.

         Част от нас не са заинтересовани страни съгласно закона, но негативните последици в следствие изграждането на новата жилищна сграда ни засягат пряко!

    Протестът ни се основава на следните факти:

    1. На 01.02.2024 година Вие и Вашият екип обявявате предстоящи основни ремонти на 17 основни улици в град Кърджали. Една от предвидените за ремонт е и улица „Брацигово“. Тази информация е публикувана във вестник „Нов живот“ и в сайта „Родопи 24/7“. Разрешаването на строеж в посочения имот обезсмисля извършването на ремонта на улицата, поради факта че времето за завършване на подобни строежи е с продължителност минимум 2,5 години. Преминаването на тежка строителна механизация ще разруши новоизградените тротоари и новоположената асфалтова настилка.
    2. В парцела с адрес „Брацигово“ №1 вече се построи пететажна жилищна сграда с подземни паркоместа която е на етап довършителни работи. Преди да се нанесат собственици в новите жилища започна задръстване на преминаващите по улицата автомобили, предизвикано само от паркираните лични автомобили на работниците. Действителността доказва, че изградените в тези нови сгради паркоместа в голямата си част се продават от собствениците на сградите на външни лица, а закупилите жилища - паркират пред сградата. Ширината на уличното платно на улица „Брацигово“ е 5/пет/ метра и при паркиране на автомобили от двете страни пред жилищните сгради прави улицата неизползваема /завършената сграда е в ляво по посока на движението, а предвидената за строеж е на 19 метра по-надолу и в дясно по посока на движението/. При такава ситуация няма да може да се преминава и живеещите да ползват и собствените си гаражи.
    3. Определението за промяна на височината на застрояване от 10 метра /ниско строителство/ на 15 метра /средно високо строителство/ на отговаря на реалността. Новите сгради се строят с височина 19 метра и предизвикват засенчване дори и през улицата, което нарушава нашите права за сметка на нечии инвеститорски интереси. При обсъждането за изготвяне на нов Общ устройствен план с арх. Иван Димчев и предишния кмет на община Кърджали, г-н Азис заяви следното „„Всяка промяна, която се прави е основава на законовите основания за параметрите на застрояване. Ако има завишаване на строителните параметри в даден район, това може да стане, ако позволява самото място. Ако имате две къщи и по средата искате да построите 5-6 етажна сграда, очевидно е че това не може да стане, защото ще бъде нарушено изискването за самото отстояние”. Очакваме Вие и Вашият екип наистина да направите това.
    4. Изградената в началото на 1970 год. на миналия век битово фекална канализация по улица „Брацигово“ не е ремонтирана и променяна. В нея се оттичат и дъждовните води. Броя на домакинствата в тази част на улицата беше около 25 преди новите строежи. След увеличение на домакинствата с още 40 такива канализацията няма да издържи, независимо от твърденията на дружество „ВиК“. Дори сега без да има увеличаване на домакинствата улицата се наводнява при интензивни валежи, а какво ще се получи при почти двойно увеличаване на потреблението?

    Поради описаните причини искаме да не се разрешава строителството на такъв вид сграда!

    Това се казва в заключение,подписано от 18 жители на квартала.

    Реакция от общината няма.Жителите на кв.”Студен кладенец”се обръщат към медиите.Те сезират и „Нова телевизия”.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини