Равносметката в Ардино:Чисти храни,музика,култура,чисти души!

Дните на Ардино показаха „Мост на културното наследство на МИГ Преспа и МИГ Ардино - Джебел“

С изкуство, бит, култура, обичаи, спорт, икономика и чисти храни бяха изпълнени дните на Ардино, които се проведоха в рамките на четвъртото издание на „Дните на Ардино 2024“. Едноседмичната празнична програма бе наситена с изключително разнообразни културни, образователни, спортни и кулинарни събития.  Предвидени също бяха луна парк и различни увеселителни игри. Проявите се проведоха под патронажа на кмета на община Ардино инж. Изет Шабан.

Четвъртото издание на „Дните на Ардино 2024“ и „Фестивал на чистите храни от Родопите“ под мотото „Ръка за ръка за Ардино“ стартира с официалното откриване на изцяло обновения градски център, продължи с изложби на млади творци от общината, с много спортни прояви, със Седмият международен литературен форум „Братство“, с участието на изтъкнати поети от България и Турция, където Ардино се превърна в център на духовността, дом на литературата и културата. Кулминацията на празничните прояви бяха концертите на попфолк звездите Лорена, Саби и Габриела и Фики Стораро.

„Дните на Ардино 2024“ привлякоха вниманието на жителите и гостите на града и с местен етно - фолк фестивал, насочен към традициите в миналото, настоящето и бъдещето под надслов „Мост на културното наследство на МИГ Преспа и МИГ Ардино - Джебел“. Фествалът бе част от проект №BG06RDNP001-19.607-0011 „Мост на културното наследство на МИГ Преспа-общини Баните, Лъки и Чепеларе и МИГ Ардино - Джебел“ за вътрешнотериториално и транснационално сътрудничество по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от ПРСР 2014 - 2020г.“, по Административен договор №РД50-19/19.02.2021г.

Бяха представени местни културни обичаи и традиции, изложби на местни продукти, дегустация на местни храни. Събитието бе отличаваше с богата програма от изложение на екологично чисти храни, спортни и културни  прояви, богата концертна програма на многобройни фолклорни състави от различни области и региони на страната, до изложби на местни творци.

Изпълнителите на песни и танци се раздадоха максимално на сцената със своите прояви и заредиха всички присъстващи с много силни емоции, енергия и настроение.

Многохилядната публика, която бе напълнила централния площад на града, пя, танцува и се весели до късно вечерта. Извиха се и кръшни хора от млади и възрастни.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини