Фазата на Луната влияе върху пола на новородените рибки

Рибите могат да развият един или друг пол въз основа на фазите на Луната според ново проучване.

Проучването, публикувано в Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, установява, че един вид малки морски рибки от семейство Зеленушкови (Labridae) е по-вероятно да се развие като мъжка, ако се размножи при новолуние.

Рибите Thalassoma hardwicke развиват от какъв пол ще са след раждането си, като различни социални среди оказват влияние върху половото им съзряване.

„Знаем, че рибите Thalassoma hardwicke хвърлят хайвера си най-често на новолуние, но това поведение е особено озадачаващо, тъй като потомството, родено по това време, е най-малко вероятно да оцелее. За разлика от това, потомството, родено по-близо до пълнолунието, се справя много по-добре“, разказва водещият автор професор Джеф Шима (Jeff Shima) от Университета Виктория в Уелингтън, Нова Зеландия.

Шима, заедно с колеги от САЩ и Австралия, са изследвали популация от тези риби в Моореа, Френска Полинезия.

Thalassoma hardwicke са малки риби, които живеят на коралови рифове в Индийския и западната част на Тихия океан.

„Открихме, че за да оцелеят, потомството на Thalassoma hardwicke, родено на новолуние, трябваше да промени темповете си на развитие, което в крайна сметка оформя половото им съзряване и означаваше, че е по-вероятно да станат самци“, разказва Шима.

Рибите, хвърлили хайвера си на новолуние, са по-склонни да намерят най-качествените места, да ги заселят в по-зряла възраст и с по-едро тяло и да бъдат част от социални групи, което ги прави по-вероятно да узреят като самци.

„Повечето от тези бебета няма да оцелеят, но малкото, които оцелеят, са по-склонни да станат мъжки и това е като печалба от лотарията, тъй като мъжките могат да създават много повече потомство в системата на чифтосване на тези риби“, обяснява Шима.

„Ние обаче смятаме, че навиците на хвърляне на хайвера на тези риби могат да бъдат изчислени така, че да разпределят залозите си, с нискорискови залози (раждане на пълнолуние), съчетани с някои високорискови – в този случай, хвърляне на хайвер на новолуние."

Това явление може да се случва и при други морски видове, посочва Шима.

„Тези модели може да са адаптивни, позволявайки или на родителите, или на тяхното потомство да се възползват от благоприятните ефекти на приливите или наличността на храна, или да избягват хищници."

„Но все още имаме много да учим за това кога се размножават морските животни и кога, къде и как се развива тяхното потомство – накратко, някои от най-големите мистерии в природата."

Но изследователите са загрижени за ефекта, който изкуствената светлина и изменението на климата могат да имат върху тези модели.

„Към лунната светлина се добавя изкуствената светлина през нощта от крайбрежните градски райони, както и от драматични промени в разпределението и интензитета на облачната покривка – резултат от изменението на климата“, отбелязва Шима.

„Тези предизвикани от човека промени в нощното осветление могат да имат големи и до голяма степен неразпознати последици за растежа, оцеляването и репродуктивния успех на организмите в някои области."

Справка: Lunar rhythms and their carry-over effects may shape environmental sex determination in a coral reef fish; Jeffrey S. Shima, Suzanne H. Alonzo, Craig W. Osenberg, Erik G. Noonburg and Stephen E. Swearer; Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences; Published:07 August 2024 https://doi.org/10.1098/rspb.2024.0613

Източник: Fish develop their sex based on phases of the Moon, Сosmos magazine

 

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини