ООН: Тайните планове на петролните компании застрашават планетата

ООН разобличава дезинформацията относно прехода към възобновяеми източници.

ООН обвини компаниите за изкопаеми горива, че провеждат мащабна кампания за дезинформация, целяща да забави прехода на страните към възобновяеми енергийни източници и да намали скоростта на прехода от икономики с интензивно използване на въглеродни емисии.

Селвин Харт, помощник-генерален секретар на ООН, отбеляза, че приказките за глобална „обратна реакция“ срещу действията в областта на климата се подхранват от индустрията за изкопаеми горива, за да убедят световните лидери да забавят прилагането на мерките за намаляване на емисиите. Той подчерта, че възприемането на политическата ситуация от много наблюдатели като отхвърляне на действията в областта на климата е резултат от тази кампания и не е отражение на реалните настроения сред населението.

Харт обърна внимание на резултатите от най-мащабното проучване на климата, според което 72% от хората по света подкрепят бързия преход от изкопаеми горива към зелена енергия. Това важи дори за страни, които са големи производители на въглища, нефт и газ. Докато в някои региони екологичните партии са загубили позиции, в други те са спечелили и радикалните преди мерки са станали част от мейнстрийма.

Според Харт правителствата трябва да се вслушат в този сигнал. Той също така отбеляза, че последиците от бездействието по въпросите на климата вече се усещат както в богатите, така и в бедните страни. Така например в САЩ много хора се сблъскват с невъзможността да застраховат домовете си поради влошаването на метеорологичните условия, което е пряко свързано с климатичната криза и използването на изкопаеми горива.

Въпреки това Харт подчерта, че светът никога не е бил по-добре подготвен да се справи с изменението на климата. Енергията от възобновяеми източници е станала по-евтина, а темпото на енергийния преход се ускорява. Важно е обаче политиките в областта на климата да не налагат прекомерна тежест на хората с ниски доходи, тъй като лошо планираните мерки могат да навредят на уязвимите групи от населението.

ООН призовава за актуализиране на националните планове за намаляване на емисиите от Парижкото споразумение от 2015 г. В тези планове правителствата трябва ясно да очертаят не само целите си, но и конкретните мерки за постигането им, както и възможните въздействия върху населението. Новите планове трябва да бъдат разработени, като се вземат предвид мненията на различните сегменти на обществото, за да бъде преходът справедлив и ефективен.

Харт заключи, че въпреки нарастващите прояви на екстремни метеорологични условия, светът все още не разполага с необходимото ниво на амбиция и действия за справяне с климатичната криза, тежестта на която вече всички усещат.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини