Кърджали обсъжда побратимяване с украинския град Чернивци

Заместник ректорът на Университета по икономика  и търговия и почетен гражданин на град Чернивци, Украйна проф. Василий Кифяк  се срещна днес с кмета на община Кърджали Ерол Мюмюн. На срещата присъстваха заместник кметът по хуманитарни дейности Веселина Тихомирова и вр.и.д. секретар на община Кърджали Нермин Мехмед.Проф.Кифяк предаде поздрави от кмета на Чернивци Роман Кличук и съобщи, че е упълномощен от името на ръководството на градЧернивци да проведе среща за установяване на контакти с  община Кърджали и обсъждане на подписване на  споразумение за сътрудничество.

Чернивци е град в Югозападна Украйна, в близост до границата с Румъния. Постоянно живеещото население е близо 270 000 души, от 85 националности.Център е на историческата област Буковина и заедно с Лвов е считан за културен център на Западна Украйна.Родом от този град е и  Н. Пр. г-жа ОлесяИлашчук ,Извънреден и Пълномощен    Посланик на  Украйна в България.

Проф.Кифяк предложи началото на сътрудничеството да се постави с установяване на контакти и организиране на среща между представителите на бизнеса от двата града. Студенти от университета, в който той преподава могат да карат практика и да работят в  различни сфери на услугите и туризма и у нас, както в момента карат  договорен стаж в различни европейски държави и Турция.

Кметът Ерол Мюмюн каза, че Кърджали е известен с модела на етническа толерантност и че тук съжителстват в мир и разбирателство хора от различни етноси и изповядващи различни религии. „Промишлеността заема приоритетно място в икономическото развитие на Кърджали.Сред приоритетите на общинското ръководство е привличане на инвестиции, създаване на нови работни места, с които  младите хора  да  бъдат привлечени да останат по  родните си места, а не да търсят препитание в чужбина. Ние сме позитивно настроени за сътрудничество с Чернивци  в областта на икономиката, културата, образованието, туризма. Като община ще имате нашата подкрепа за установяване на връзки между работодателските организации от двете страни“, каза още кметът. Той ще обсъди възможностите за сътрудничество и  партньорство  между двата града и с дипломат №1 на Украйна унас..

Това съобщиха от Пресслужбата на Общинска администрация.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини