Симптоми на лошо кръвообращение и как да го подобрите?

Трудно е да се повярва, но тялото ви съдържа около 90 000 км кръвоносни съдове. Заедно със сърцето и другите мускули те изграждат кръвоносната ви система, която доставя кръв до всеки ъгъл на тялото.
Ако кръвообращението ви е нарушено, притокът на кръв може да се забави или да бъде блокиран, което означава, че клетките ви няма да получат необходимите кислород и хранителни вещества.

Признаци на лошо кръвообращение

Когато крайниците ви не получават достатъчно кръв, ръцете или краката ви могат да станат студени или изтръпнали. При хора със светла кожа, краката могат да придобият синкав оттенък. Лошото кръвообращение може също да доведе до суха кожа, чупливи нокти и косопад, особено на стъпалата и краката. При мъжете, това може да доведе до проблеми с ерекцията. Ако имате диабет, ожулванията и раните обикновено заздравяват по-бавно.

Ето няколко начина как да подобрите кръвообращението си:

Откажете тютюнопушенето

Никотинът уврежда стените на артериите и сгъстява кръвта, което затруднява нейното преминаване. Ако пушите, отказването е най-доброто решение.

Контролирайте кръвното си налягане

Ако кръвното ви налягане е твърде високо, това може да доведе до артериосклероза – състояние, което втвърдява артериите и затруднява кръвообращението. Стремете се към стойности около 120/80, но се консултирайте с лекар за оптималните стойности според възрастта и здравословното ви състояние. Проверявайте кръвното си поне веднъж месечно.

Останете хидратирани

Кръвта е около 50% вода, затова е важно да се поддържате хидратирани, за да подпомогнете кръвообращението. Пийте около 8 чаши вода на ден, като увеличите количеството при физическа активност или горещо време.

Изправяйте се често

Продължителното седене не е полезно за кръвообращението или гърба. То отслабва мускулите на краката и забавя притока на кръв, което може да доведе до образуване на съсиреци. Ако работите на бюро, обмислете използването на стоящо бюро. Ставането на крака стимулира венозните клапи и подпомага притока на кръв към сърцето.

Практикувайте йога

Йогата е нискоинтензивно упражнение, което стимулира кръвообращението. При движение доставяте кислород до клетките, а при усукване изпращате кръв към органите. Позициите с главата надолу помагат за преместване на кръвта от долната част на тялото към сърцето и мозъка.

Опитайте йога позата „крака нагоре по стената"

Ако йогата не е вашето нещо, но усещате подуване на глезените или краката, опитайте позата „крака нагоре по стената“. Легнете на пода или на постелка за йога с тяло близо до стената, и изправете краката си нагоре, притискайки дупето към стената. Това ще помогне на кръвта ви да се движи обратно към сърцето.

Занимавайте се с аеробика

Аеробните упражнения като бягане, каране на колело, ходене и плуване повишават приема на кислород и го пренасят до мускулите. Това укрепва сърцето и понижава кръвното налягане. Стремете се към поне 30 минути упражнения на ден, 5 до 7 пъти седмично. Ако предпочитате ходене, целете се в умерена до интензивна скорост от поне 5 км/ч за максимална полза.

Изпълнявайте клекове

Клековете не само стимулират кръвообращението, но също така помагат за понижаване на кръвната захар и облекчават болките в гърба.

Използвайте компресионни чорапи

Компресионните чорапи оказват лек натиск върху краката, който подпомага кръвта да се върне към сърцето. Консултирайте се с лекар за подходящата дължина и степен на натиск.

Хранете се здравословно

Здравословното хранене е от съществено значение за поддържане на добра циркулация. Яжте много плодове и зеленчуци и избягвайте наситени мазнини, като тези в червеното месо и сиренето. Ограничете солта, за да поддържате теглото си и да контролирате холестерола и кръвното налягане.

Използвайте сухо четкане

Сухото четкане на кожата стимулира кръвообращението и премахва сухата кожа. Използвайте четка за тяло с твърд косъм, като започнете от краката и се движите нагоре с дълги движения. Правете го всеки ден преди душа.

Вземете топла вана

Топлата вана е чудесен начин за временно подобряване на кръвообращението. Топлата вода разширява артериите и вените, което позволява на кръвта да тече по-лесно. Същият ефект можете да постигнете и с топъл чай.

 

 

Източник: rozali.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини