Спектакълът„Огънят на Анадола”се превърна в най-значимото събитие в културния календар на Кърджали за тази година

     Спектакълът „Огънят на Анадола” се превърна в най-значимото събитие в културния календар на Кърджали за тази година.То бележи стъпка в духовното ни израстване.Това заяви в приветствие към артисти и публика кмета на Община Кърджали Ерол Мюмюн.Той изрази убеждение,че гостуването на танцовата трупа на хореографа Мустафа Ердоган няма да бъде последно в Столицата на Източните Родопи.Изрази надежда,че шоуто ще гостува и догодина.Градоначалника подчерта,че Кърджали е столица на приятелството  и заедността и с радост очаква трупата отново.Носим приятелството в душите си,подчерта Ерол Мюмюн.

       

    Световноизвестната танцова трупа на хореографа Мустафа Ердоган избра да посети Шумен, Пловдив, Варна, Бургас и Кърджали.В нашия град са планирани два спектакъла.

    „Честит двадесет и пети юбилей на „Огънят на Анадола“. През тези двадесет и пет години, тоест четвърт век, създадохме дванадесет училища с близо две хиляди ученици. Проведохме множество представления в сто и десет държави по света, в много градове и страни, и имаме над петдесет милиона зрители. Това е изумително постижение. Но все още се чувствам като в началото на пътя, защото трябва да увеличим броя на училищата. В момента имаме инициативи за създаване на нови училища в Европа, съседните страни и Америка.

    Много съм развълнуван. Това ще бъде нашето седмо турне в България. Имаме много близка културна връзка с българския народ. Споделяме обща култура и сме живели заедно много години. Следователно, да бъдем отново в България за нашия двадесет и пети юбилей ще ни направи много щастливи“, каза преди дни създателят и хореограф на шоуто Мустафа Ердоган.

    В трупата на Ердоган има няколко танцьори с български корени. За тях е особено вълнуващо да срещнат роднините си, които живеят в Кърджали, Варна и Шумен.

    Трупата на Мустафа Ердоган е създадена по подобие на шоуто на ирландеца Майкъл Флатли.В спектакъла и са вплетени традиции и модерност.Използван с пълни шепи е и фолклорът и вековните традиции на Турция.Шоуто е много динамично и разнообразно.

    Ще припомним,че в България подобно танцово шоу създаде великата Нешка Робева.

    Кърджали бг вести

    Снимки:Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини