Заради дарение от 52 долара: 15 г. затвор за рускиня с двойно гражданство

Руска прокуратура поиска 15 г. затвор за руско-американската гражданка Ксения Хавана (Карелина) по дело за държавна измяна заради дарение на 51,8 долара в украински благотворителен фонд.

Това съобщи нейният адвокат след приключване на доводите на страните, предаде Интерфакс, цитирана от Би Би Си. Според защитника присъдата ще бъде произнесена на 15 август.

Делото на Хавана се разглежда в Свердловския областен съд, като процесът е при затворени врата. Делото се разглежда от съдия Андрей Минеев, който по-рано осъди друг американски гражданин - журналиста Еван Гершкович, на 16 г. в наказателна колония за шпионаж.

Ксения Хавана според версията на ФСБ, която води разследването, „от февруари 2022 г. (...) проактивно е превеждала средства в интерес на украинска организация, които впоследствие са били използвани за закупуване на тактически медицински изделия, оборудване, средства за поразяване и боеприпаси от Въоръжените сили на Украйна“.

Правозащитният проект „Първи отдел“, който е специализиран в случаи на държавна измяна, пише, позовавайки се на свои източници, че причината за делото е един превод, направен от Хавана в първия ден на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Момичето е превело 51,8 долара на базирания в САЩ фонд за хуманитарна помощ за украинците „Разом за Украйна“.

В същото време изданието РБК, позовавайки се на адвоката на момичето, пише, че Хавана се е признала за виновна в превеждането на пари на ВСУ.

Задържането на 32-годишната гражданка на Русия и САЩ става известно на 20 февруари 2024 г. Това се случило в Екатеринбург, където тя кацнала от Лос Анджелис, за да посети роднини. Според социалните мрежи жената е получило американско гражданство в края на 2021 г.

По данни на „Първи отдел“ тя е била задържана още в края на януари от служители на патрулно-постовата служба, въпреки че протоколът е бил съставен от служители на ФСБ. Била е арестувана за 14 дни по административно дело за дребно хулиганство.

Но още преди да напусне специалния приемателен център, е задържана по наказателно дело за държавна измяна, след което съдът я изпраща в следствения арест за два месеца.

Подобна практика - първо арест по административно дело по несъстоятелна причина, а след това образуване на наказателно дело за държавна измяна - е много разпространена практика в Русия през последните 2 г., отбелязват правозащитници.

Държавната измяна (член 275) е описана в Наказателния кодекс като „шпионаж, извършен от гражданин на Руската федерация, разкриване на чужда държава на информация, представляваща държавна тайна, или предоставяне на финансова, материална, техническа, консултантска или друга помощ в дейности, насочени срещу сигурността на Руската федерация“.

Още от първите дни на пълномащабното нахлуване в Украйна руските правоприлагащи органи обявиха, че финансовата помощ за ВСУ ще се счита от тях за дейност срещу сигурността на Русия. През първата година на войната обаче всичко се ограничаваше до предупреждения към донорите.

Първите две наказателни дела за държавна измяна заради дарения са заведени през 2023 г. срещу програмистки: 36-годишната Нина Слободчикова от Новосибирск и 23-годишната Тамара Паршина от Хабаровск. Слободчикова е осъдена на 12 г. затвор, а Паршина - на 8 г.

В края на април 2023 г. максималното наказание за държавна измяна е увеличено. Преди горната граница беше 20 г. затвор, а сега тя достига до доживотен затвор.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини