Международният литературен форум „Братство“ събра в Ардино поети и писатели от България и Турция

За пореден път Ардино се превърна в център на духовността и дом на литературата. В рамките на традиционните Дни на Ардино се проведе Седмият международен литературен форум „Братство“ с участието на изтъкнати поети от България и Турция. Значимата културна проява бе организирана по инициатива на община Ардино съвместно със Съюза на българските писатели (СБП).

Гостуваха членовете на Съюза на българските писатели, водени от председателя на СБП Боян Ангелов, а именно: Иван Есенски, Мюмюн Тахир, Димитър Милов, Добрин Добрев, Ели Видева, Демир Демирев, Петко Каневски и СаффетЕрен. Участници във форума от Турция бяха Мухсине Арда (Бурса), Халиме Йълдъз (Бурса), Мехмет Чавушоглу (Бурса), Ибрахим Камбероглу (Истанбул), Иляз Орак (Истанбул) и Рамазан Улусой (Бурса). Тук бяха и Азиз Таш, Светла Узунова, Есин Салим и Алина Семерджиева.

Събитието бе открито от кмета на община Ардино инж. Изет Шабан. Той подчерта, че целта на форума е да популяризира творчеството на творци от Балканските държави, при запазване и закрила на националната им културна идентичност, утвърждаване на принципите за добросъседство, приятелство и братство. „Известният поет-журналист на Ардино Наджи Ферхадов беше заявил „Ардино е един особен град с много поети и привлекателно място за творци“, в продължение на неговите думи нашият стремеж е да достигнем европейските стандарти и да направим всичко възможно за развитието на културно-просветната дейност в нашата община“, заяви Изет Шабан. Той отправи специални благодарности към Съюза на българските писатели за приноса им за успешното провеждане на Международния литературен форум.

Кметът Изет Шабан връчи плакетна председателя на СБП Боян Ангелов, който съдържа послания за мир, толерантност и приятелство.

В своето приветствие председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов заяви, че за него е особена чест да участва в Седмия международен литературен форум „Братство‘, който показва, че за  словото няма граници.Той подчерта, че СБП има награди, които се присъждат единствено на 24 май и 1 ноември. „И едната от високите награди на Съюза на българските писатели е награда за подкрепа на съвременната българска литература. УС на СБП вече със свое решение удостои кмета на община Ардино инж. Изет Шабан с тази награда, която той ще получи на 1 ноември в София“, съобщи Боян Ангелов. Той връчи благодарствена грамота на поета и главния координатор на Международния литературен форум „Братство“ СаффетЕрен за активния му принос в българската литература и заслугите му в организирането и провеждането на Международния литературен форум „Братство“.

По време на културното събитие гостите бяха представени с кратки биографични данни, след което те от своя страна запознаха присъстващите с творчеството си. Писателският форум бе наситен с литературни дискусии, поетични рецитали, както и с възможност за лично общуване. В приятелска обстановка участниците обсъдиха творчески, художествени въпроси, както и възможности за сътрудничество. Водещ на литературното събитие бeше Азис Мурад.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини