Атаката на ВСУ в Курска област: Какво се случва

През целия ден вчера, 6 август, имаше откъслечни съобщения за украински части, които пресичат границата и навлизат дълбоко в територията на Курска област. Първоначално изострянето на ситуацията в руския граничен район изглеждаше като обикновен опит за пробив от диверсионно-разузнавателна група, каквито имаше и миналата година. Но ако се съди по интензивността на военните действия, този път тя е по-сериозна. Какво знаем досега?

Във вторник вечерта Курска област беше атакувана от безпилотни самолети - Алексей Смирнов, изпълняващ длъжността губернатор на областта, заяви, че над региона са свалени 26 безпилотни самолета. Същата вечер областният център Суджа, разположен на 10 км от руско-украинската граница, е бил обстрелван.

На сутринта имаше съобщения за пробив на въоръжени групи в няколко посоки и за сражения в граничната зона.

Нещо подобно се случи и през 2023 г., когато бойци от марионетните формирования на украинските въоръжени сили - Руския доброволчески корпус и Руския легион „Свобода“ нахлуха на територията на Брянска, Курска и Белгородска област.

Очевидци веднага забелязват, че този пробив не прилича на предишните, и алармират. Те отбелязаха големия брой нахлуващи групи и бронирани машини - и ясната координация на отрядите, настъпващи в различни посоки.

Първият официален източник, който коментира информацията за нахлуването, беше ръководителят на Курска област, който заяви, че „бойците от граничната служба на Федералната служба за сигурност на Русия и Въоръжените сили на Руската федерация не са допуснали пробив на границата“.

В същото време руски провоенни блогъри съобщават за ожесточени боеве в Курска област.

„Според наличните първични данни от няколко източника врагът е успял да вкара няколко единици бронирана техника на наша територия“, пише телеграм каналът „Двама майори“. - Направление Куриловка и Гончаровка, вражеските набези се опитват да пробият с оцелели танкове. Ситуацията остава трудна. ВСУ обстрелва град Суджа“.

В сряда сутринта блогърите съобщиха, че боевете продължават.

„През изминалата нощ (врагът) е вкарал в боя до два батальона. Активно използва артилерия. Има настъпление към Суджа, както и вчера“, твърди телеграм каналът „Архангел на специалните сили Z“.

Във вторник беше съобщено, че частите на ВСУ настъпват северозападно от Суджа по линията Дарино-Зелени Шлях. В социалните мрежи се появиха видеоматериали от обстрела на областния център.

Местната администрация съобщи, че 11 души са били ранени. В течение на деня броят на ранените нарастваше, като сутринта властите съобщиха за 28 ранени.

От изявленията на губернатора става ясно, че жертви на нападението срещу Суджанския район са станали петима души. Във вторник Смирнов съобщи за трима загинали, а по-късно бяха убити шофьор на линейка и фелдшер.

Вечерта град Суджа отново е бил подложен на обстрел, съобщи за РИА Новости ръководителят на града Виталий Славчев. Експлозии бяха съобщени и в град Курчатов, където се намира Курската атомна електроцентрала. Предполага се, че там са действали системи за противовъздушна отбрана.

Какво казаха руските военни

Във вторник в 15:05 ч. руското министерство на отбраната за първи път коментира ситуацията по следния начин: „Днес от 8:00 ч. московско време противникът след огнева подготовка от до триста бойци от 22-ра механизирана бригада на ВСУ, подкрепени от 11 танка и над 20 бойни бронирани машини, атакува позициите на частите, пазещи държавната граница на Руската федерация в районите на селищата Николаево-Дарино и Олешня в Курска област, непосредствено до руско-украинската граница."

Във вторник следобед руското министерство на отбраната съобщи, че е прехвърлило резерви в района на сблъсъка, използвало е армейската авиация и е унищожило 16 единици украинска бронирана техника - шест танка, две БМП, четири БТР-а, три бойни бронирани машини „Козак“ и една инженерна машина за разрушаване.

В същото време се появи видеозапис, заснет в Суджинския район, на който се вижда как военни самолети прелитат над главите.

Във вторник вечерта Министерството на отбраната направи ново изявление - украинската диверсионно-разузнавателна група, която е навлязла на територията на Курска област, е понесла загуби и „се е оттеглила на собствената си територия“.

Малко след това съобщение беше изтрито.

В отговор на молба за коментар за случващото се край Суджа Генералният щаб на ВСУ заяви: „Все още нямаме информация по този въпрос“.

Какво е известно за загубите

Руски провоенни канали разпространиха видеоматериали, на които се вижда как няколко украински бронирани машини са разбити, както и кадри на два украински ЗРК „Бук“, за които се твърди, че са поразени в Сумската област.

Те признават за загубата на руски хеликоптер Ка-52, като твърдят, че командирът му е бил убит, и за друг свален хеликоптер, който е успял да се приземи благополучно (типът не е посочен, вероятно Ми-8).

Украинските социални медии публикуваха снимка на унищожен трал с два танка Т-62. Появиха се и видеоматериали, за които се твърди, че са на шестима руски войници, пленени в Курска област. Поне двама от тях са срочнослужещи, а друг е войник на договор.

Страните не съобщават официално за жертви сред личния си състав.

Сраженията ще бъдат жестоки

„Оперативната и бойната обстановка на Суджанския участък от границата на Курска област остава сложна“, пише в телеграм канала „Гранична охрана от Ада“. - Населените места Николаево-Дарино, Дарино остават в тила на противника. На този етап противникът все още не е въвел големи резерви. Телеграм канали разполагат с кадри от унищожаването на военна техника край селището Зелени Шлях на подстъпите към автомагистралата Рилск-Коренево-Суджа, което показва планове за прекъсване на главния път, свързващ Коренево и Суджа. За съжаление, има загуби както в личния състав, така и в оборудването и самолетите."

Село Дарино се намира на 4 км от границата.

Повечето блогъри и военни експерти, подкрепящи войната, са уверени, че този път ВСУ няма да се ограничат само с мимолетен набег на руска територия. Те смятат, че този пробив е начален етап на операция за отвличане на вниманието на руските войски от други горещи точки на фронта (предимно в Харковска и Донецка област). Или да се отклони вниманието от мащабна операция, планирана на друг участък от фронта.

„Противникът планира да вкара сили от втория ешелон, за да задържи прикриващата група и да достигне линията Рилск-Суджа, за да разшири тактическия плацдарм“, предполага телеграм каналът „Децата на Арбат“. - Сред силите, участващи в направлението, са подразделения на украинското оперативно командване „Север“, разположени преди това по границата с Беларус. Бойните действия продължават с цел изтласкване на противника от окупираните граници“.

Руският военен и политически блогър Юрий Подоляка използва термина „Курски фронт“, когато описва ситуацията в зоната на бойните действия на руска територия.

„Врагът успя да се вклини в нашата територия надвечер, след като вкара в боя втория ешелон, в района на местността Свердликово“, твърди Подоляка. Той очаква „по-мощна“ атака днес.

„Най-опасната ситуация в момента е именно тук, в района северно от Суджа. ВСУ струпват сили и очевидно утре ще се опитат да влязат в града. Сраженията ще бъдат жестоки“, смята Подоляка. - Дори ако врагът не успее да пробие (а засега никой не дава гаранции), ще има артилерийски обстрел и атаки с дронове. И то в големи количества“.

Не е известно на какви данни се опира Подоляка (родом от Сумска област в Украйна, съседна на Курск).

Няма официална информация за това какво се случва в момента в Суджанския район. Но сутринта изпълняващият длъжността губернатор отново предупреди за ракетната опасност в Курска област и призова гражданите да дарят кръв - „във връзка със ситуацията в пограничните райони“.

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини