Кметът Изет Шабан откри изложби на млади творци от Ардино

Празничните прояви от втория ден от „Дните на Ардино 2024“ и „Фестивал на чистите храни от Родопите“ под мотото „Ръка за ръка за Ардино“ започнаха с организиране на изложби на млади творци от общината.Във фоайето на читалище „Родопска искра“ бяха подредени изложби на местни художници. На първия етаж посетителите имаха възможност да разглеждат изложбата на ардинския художник на комикси Айхан Хайрула. В нея са представени избрани страници от графични новели издадени в САЩ и Турция, корици на комикси и илюстрации на героини от филмите и митологиите. Интерес предизвика и съвместната изложба на младите и талантливи художнички Сузан Чолакова и Айлин Осман под надслов „В плен на изкуството“. Двете са възпитаници на Школата по изобразително изкуство към ЦПЛР-ОДК с ръководител Мюзейен Юсуфова.

В своето приветствие към участниците кметът инж. Изет Шабан заяви, че художниците и младите таланти на Ардино винаги могат да разчитат на подкрепата на общината при популяризирането на творбите им. „За мен е удоволствие в традиционните Дни на Ардино да открием изложба на наши местни творци. Поздравявам всички автори на тези прекрасни творби

и им пожелавам много творчески дух и успехи в регионален, национален и световен мащаб. Продължавайте да следвате мечтите си и да работите върху това, което можете да направите най-добре“, заяви Изет Шабан.

Той закупи картина от изложбата на младите художнички Сузан и Айлин. Отправи призив към участниците в Дните на Ардино също да посетят изложбите и да закупят от творбите на местните художници за да може по този начин те да получат кураж и вдъхновение за работа.

Днес 6 август (вторник) празничната програма на Дните на Ардино продължава с организирането на Международен литературен форум „Братство“, Ардино 2024 г. В рамките на литературното събитие  ще се проведе среща-разговор с изтъкнати поети и писатели от община Ардино, региона, Съюза на българските писатели и побратимените общини Нилюфер, Картал и други градове на Турция. Събитието ще се проведе на откритата сцена в централната градска част от 18:00 часа. Веднага след него кърджалийският певец и музикант Айхан Ъшък ще изнесе за първи път самостоятелен концерт. Начален час: 20.00.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини