От ПП-ДБ-Смолян с предложение за „Гаранция за отворен прозорец пред децата на Смолян“

Общинските съветници от „Продължаваме Промяната - Демократична България“ в Смолян внесоха предложение, целящо да предостави на всяко дете в общината възможност за участие в извънкласни дейности. Инициативата, под името „Гаранция за отворен прозорец пред децата на Смолян“, е внесена като докладна от общинския съветник Ивайло Турналиев и има за цел да осигури подходящи условия и стимули за развитие на децата и младежите в общината.

Един от основните проблеми, който се идентифицират, е социалната, битова и икономическа реалност, в която много деца растат. За много семейства всеки неналежащ разход е табу, а извънкласните дейности се разглеждат като ненужна глезотия. В този контекст, предложението на „Продължаваме Промяната - Демократична България“ цели да премахне тези бариери и да предостави равен достъп до извънкласни занимания за децата в общината.

В рамките на предложението се предвижда отпускането на 20 стипендии от по 80 лв. месечно за период от дванадесет месеца за деца и младежи на възраст от 7 до 18 години. Тези стипендии ще покриват такси и разходи за участие в извънкласни дейности, свързани със спорт, изкуства или чужди езици.

Процесът на кандидатстване за стипендии ще бъде организиран чрез подаване на заявление в свободен текст, което ще бъде разглеждано от Постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности, образование, култура, вероизповедания, младежта и спорта. Комисията ще има право да изисква допълнителна информация от кандидатите и ще представя на Общинския съвет доклад за постъпилите заявления и предложения за отпускане на стипендии.

Ивайло Турналиев подчерта, че осигуряването на подходящи условия за развитието на децата и младежта е основен приоритет, заложен в множество стратегически документи. Акцентът е върху значението на извънкласните занимания, като спорт, изкуства и изучаване на чужди езици, които не само подпомагат личностното развитие на младите хора, но и формират дисциплина, трудова етика и разширяват житейския им хоризонт.

Турналиев посочи, че досегът с градивни дейности извън задължителните училищни занятия разкрива пред младите хора един нов свят, простиращ се отвъд ограниченията на социалните и битови условия. От друга страна, ограничаването им само до задължителните дейности често води до създаването на ограничени и незаинтересовани възрастни граждани."Гаранция за отворен прозорец пред децата на Смолян" е мотивирана като цялостна и трайна политика, а конкретното предложение е само една малка и първа стъпка.Предложението тепърва ще бъде разгледано от постоянните комисии към Общински съвет-Смолян и ще бъде гласувано на следващата сесия на Общинския съвет. Решението, което бъде взето, ще определи дали инициативата „Гаранция за отворен прозорец пред децата на Смолян“ ще започне своето изпълнение, осигурявайки по-добри възможности за младото поколение в общината.

пресцентър ПП-ДБ,Смолян

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини