Даниела Петрова:ДПС в Кърджали се опитва да заглуши гласа на опозицията,но аз няма да се откажа да поставям актуални питания публично!

Всяка сесия на Общинския съвет е важна за хората на Кърджали! А важността на последната проведена сесия произтича от това, че бяха разгледани въпроси, свързани с инвестиции по Капиталовия списък, както и въпроси, свързани с развитието на туризма в нашата община.

          Всички предложения, които ще представя по-долу са в резултат на мои срещи и разговори, становища и мнения на жителите на Кърджали, както и на представители на работещите в различни сфери – туризъм, IT-сектор и други.

          Като общински съветник и Председател на КЕПТ и член на КЗОР - вече няколко пъти повдигам въпроси и правя предложения на заседанията на Общинския съвет, свързани с развитието на туризма, с необходимостта от разработването и пускането в действие на мобилно приложение  и други инициативи за по-добрата ни и ефективна работа в полза на Кърджали.    Тъй като поставените въпроси, предложенията и инициативи на опозицията по никакъв начин не се възприемат от ръководството и кмета на общината, се чувствам задължена да ги представя пред обществеността на Кърджали чрез Вас - медиите.

          Желанието ми е управлението чрез силата на мнозинството да се постави на друга основа -  в управление чрез силата на диалога!

          Бих искала да насоча вниманието към няколко неща, които бяха тема на последната сесия.

Актуализация на капиталовите разходи;
Теми свързани с туризма. Как ще функционира изградения вече Посетителски център на Перперикон и станалото като одисея Мобилно приложение за туризма;
Изграждането на Младежки дом;
Приютът за бездомни животни.

На последното заседание предложих инициатива, с която да обединим усилията на всички общински съветници, от всички политически групи за изграждане на детски площадки, под надслов   “ДЕТСКА ПЛОЩАДКА ВЪВ ВСЕКИ КВАРТАЛ И ВСЯКО СЕЛО”. За съжаление  - НЕ СЕ ПРИЕ, даже и не се коментира. Това ще е една от темите, по които ще работя вече като ЛИЧНА инициатива като общински съветник. Ще положа усилия за реализацията й, като посоча местата за изграждане на нови детски площадки, както и онези, които трябва да се отремонтират и да бъдат поддържани в добро състояние изградените вече такива. Ще направя предложение за изграждане на допълнителни елементи и съоръжения към детските площадки, които да бъдат пригодени за деца в неравностойно положение. Ще направя проучване и срещи къде има необходимост и къде не са изградени детски площадки и до края на септември ще внеса предложения за точните места и брой.

Поставих въпроса, на какъв етап е Изграждането на Младежкия дом. Има подписан договор за 4,3 млн. и доколкото знам има и изготвен проект, но така и не стана ясно кога ще стартира реализацията му. Независимо, че е залегнал в Капиталовия списък със съответното финансиране, нито кмета, нито някой друг НЕ СЕ ангажира да отговори на поставените въпроси от моя страна. Още сега, на първото заседание на Общинския съвет ще внеса Питане за сроковете за Изграждане на Младежкия дом на Кърджали. Ще следя въпроса и ще запозная обществеността, когато и ако получа адекватна  информация. Имаме изготвен проект, имаме финансиране, има решение на Общинския съвет – остава кмета да организира и контролира изпълнението на проекта!

Приютът за бездомни животни занимава обществото от много години. В публичното пространство е ясно, че има проект. Това е тема, която не може да се отлага по никакви причини и при никакви обстоятелства не трябва да се бави неговото изпълнение! Това е следващият актуален въпрос, който поставих на последната сесия, но и на него не получих еднозначен отговор!

Вече имам подготвено Питане и по темата за Изграждането на приют за бездомни животни и още днес ще внеса в Общинския съвет, заедно с другите теми!

На сесията предложих да се изградят и допълнителни зони за домашни любимци в парк Горубсо и парк Арпезос, в рамките на  15-20 хил.лв. Подобни зони в парковете ще ограничат движението на домашните любимци в рамките на ограждението, като в същото време ще осигурят спокойствие на децата и придружаващите ги. Подобно съоръжение е изградено в парк „Простор“ и се одобряват както от стопаните на домашните любимци, така и от хората, които посещават парка. И това предложение не беше прието и дискутирано от ръководството на общината.

И по тази тема имам подготвено предложение, което ще внеса още днес в Община Кърджали!

В предизборната обиколка и срещите с хората, живущи на улица „Плачи мост“ ми бе поставен проблемът за липсата на канализация и съответно - асфалтиране на улицата. Тъй като и това е един от въпросите, на които не получих отговор, ще очаквам на следващата сесия да се разбере кога и какви средства ще бъдат отделени, за да могат хората от ул. Плачи мост да имат канализация и улица.

Имам подготвено Питане към кмета на Общината и още днес ще го внеса, за да изпълня едно от основните си задължения като общински съветник – да търся решение на проблемите на хората и да ги информирам за предприетите мерки от кмета на общината!

На следващо място - не съм сигурна дали общината отчита важността и необходимостта от Изграждането на подходи и рампа  за детски и инвалидни колички от двете страни на т.нар Пасарелка към квартал „Възрожденци“ през парк „Арпезос“. В момента преминаването оттам с детска или инвалидна количка е изключително трудно, дори – НЕВЪЗМОЖНО!

Основният поток на хората от кв.“Възрожденци“ към Пазара се осъществява именно през т.нар.Пасарелка. Ежедневно оттам преминават стотици наши съграждани, включително и майки с деца и колички, както и възрастни хораи с инвалидни колички.

Доколкото знам има изготвени варианти за рампа и подходи и това е още един въпрос, който ще поставям и следя активно. По мнение на специалисти в рамките на 60-70 х.лв. може да бъде решен и този въпрос – изцяло във възможностите на настоящия бюджет!

Остава не толкова управленското решение, колкото човешкото ни отношение към малките нужди на хората!

Имам формулирано Предложение и още днес ще внеса в Общината за Изграждането на подходи и рампа към т.нар.Пасарелка към кв.“Възрожденци“ през парк „Арпезос“!

Последните две теми са свързани с туризма. Преди няколко месеца предложих да се изработи Мобилно приложение за туризма - насочено към по-лесното ориентиране на туристите на територията на нашата община. Предложих също така да се нарича – „Кърджали - Близо до теб“. Много на брой и много по-малки общини от нашата имат вече такова приложение, а нашата не може да си го позволи! Вярвам, че сме длъжни да го направим! То дава неограничени възможности и дори би могло да се издържа само – от реклама в самото приложение! За направата му са нужни не по-вече около 10 хил.лв., които могат да се отделят от приходите от туристическата такса, които само за тази година са в размер на 82 х.лв.

Посетителският център на Перперикон - важен обект, в който са вложени милиони левове европейски средства и немалко собствено финансиране. Центърът се явява завършващ елемент на туристическата инфраструктура на Перперикон. Той трябва да се превърне в център на формиране на политики в областта на туризма. Да се правят туристически продукти с други общини и региони.

Не трябва да се допуска Посетителският център на Перперикон да се превърне в една „пасивна“ сграда или в една обикновена „изложбена“ зала! Центърът трябва да се превърне в активно работещ и генериращ идеи и проекти място, където да работят професионалисти и разбиращи от туризъм. Там трябва да се формират идеи за проекти, да се правят изложби, да се разработват туристически продукти, съвместно с други общини и региони – т.е. да се формират политики на община Кърджали в областта на туризма!  На последната сесия стана ясно, че ще бъдат назначени 8 човека с чисто технически функции. Затова предложих общината активно да си партнира с  Консултативния съвет по туризъм, в който членуват хора, който се занимават професионално с туризъм и становищата и идеите им биха били изключително полезни за бъдещата работа на центъра.

За съжаление всички тези мои предложения не бяха подложени на гласуване! Поради тази причина, а и най-вече заради сериозността на темата –още днес ще внеса в общината, на вниманието на кмета и председателя на Общинския съвет подготвеното от мен Предложение за начина на функциониране на Посетителския център на Перперикон !

Даниела Петрова

Общински съветник от Възраждане в ОС на Кърджали

Снимка:Георги Кулов

      

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини