322 души са работили по програми за заетост за месец в Кърджалийско

По мерки за насърчаване на заетостта работилите лица през месеца са 11.

По програми и проекти за заетост и обучение работилите лица в област Кърджали за месец юли 2024 г. са 322.

Проект BG05SFPR002-1.001-0002 „Започвам работа” - компонент 1 „Активиране” – през месец юни са активирани и регистрирани 78 неактивни лица.Това съобщиха от Бюрото по труда в Кърджали.

От Бюрото по труда посочват още:Към 30.06.2024г. за Област Кърджали са  издадени 1324 броя ваучери на  безработни и заети лица, които искат да се включат в обучение по Ключова компетентност 4 „Цифрова компетентност“. Обученията за базово (ниво 1-2 съгласно DigComp) и средно ниво (ниво 3-4 съгласно DigComp) и се провеждат от одобрени от Агенция по заетостта Доставчици на обучение.

Агенцията по заетостта започва да приема заявления за безплатни обучения с ваучери за безработни и неактивни лица от 15 юли. Курсовете ще се финансират по проект „Започвам работа“ – Компонент 2 – „Обучение“.

Проектът  се  изпълнява от Агенцията по заетостта и е финансиран от Програма „Развитие на човешките ресурси“  2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд плюс. Той има за цел да бъдат обучени хора, които да задоволят потребностите на работодателите в сектори, в които е идентифициран недостиг на кадри. Общият му бюджет е 42 млн. лв. Очаква се в обучения да се включат 14 000 безработни и неактивни лица.

Предвижда се да бъдат предоставени ваучери за обучения за придобиване на професионална квалификация или част от професия. С предоставените от Агенцията по заетостта документи хората ще могат да се запишат на курс за езикова грамотност, чужди езици, за математическа компетентност или за такава в областта на точните науки, технологиите и инженерството. Безработните и неактивни лица ще могат да преминат обучения и по личностна и социална компетентност, както и за придобиване на умения за учене. Ваучери ще се получават и за курсове по гражданска и предприемаческа компетентност.

Кърджали бг вести

Снимка:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини