Днес откриват балереф на капитан Петко войвода, плочата е изцяло от дарения на хора от с.Стойките

Паметна плоча с балереф на капитан Петко войвода ще бъде открита на прохода Превала на 27 юли от 11:00 часа. След това ще бъде отслужена и Света литургия в параклис "Свети Панталеймон“ и ще бъде раздаден благословен курбан.

Паметната плоча е направена изцяло от дарения на хора от село Стойките и е изработена в Стара Загора. Подобни балерефи има на над 25 места в страната, които са свързани с капитан Петко войвода, каза  Стойчо Глухов – един от инициаторите за поставянето на балерефа в местността Превала.  Той разказа, че идеята за паметната плоча е дошла спонтанно след като той и група местни хора са научили повече за историята и за пребиваването на капитан Петко войвода в района и приносът му към местното население.

"От написаното за Петко войвода и дейността му в Родопите се знае, че той е бил по тези земи първата година след освобождението от османско робство и сключването на Санстефанския мирен договор. Тогава така нареченото сенклерско движение подготвя бунт в тази част на планината, с оглед да се измести границата колкото се може по-навътре, а не както е определена по договора на Превала, Рожен и т. н. Капитан Петко войвода, който е бил в Източната част на Родопите и Тракия с известно съгласуване с руското тогава командване се премества в района на Родопите и се установява в Чепеларе и Широка лъка, като целта е била да потуши тези бунтовнически набези към тези села, които са покрай очертаната граница – Момина вода, Рожен, Превала“, посочи за радио Фокус , Глухов.

Той допълни, че местни доброволци от Стойките е имало на Превала в онези години и те успявали да отблъскват набезите. "Те обаче продължили и се стига до там, че тези 40-50 момчета не са могли да удържат. През това време Петко войвода е бил в Чепеларе, Широка лъка, а в Стойките, по разкази на стари местни хора, той е пребивавал повече от месец. Един от най-близките му приятели е бил Сотир Кайков. След като момчетата не са могли да издържат, те бият тревога до старейшинския съвет и нашите старейшини пишат писмо до Петко войвода в Чепеларе, че трябва помощ, защото иначе селото отива на гибел. Въз основа на това искане от тяхна страна той идва с част от четата и нашите доброволци и четници ги отблъскват“, разказа Глухов. По думите му, всички тези действия са описани в доста източници, като най-подробно са описани от Христо Попконстантинов, който се оказва не само близък на Петко войвода, но и един от най-добрите му биографи.  

Глухов допълни, че тази част от историята е добре да се знае от местните хора и да се предаде за поколенията напред. Затова и местните ентусиасти решили да направят паметна плоча с балереф на капитан Петко войвода точно в местността Превала. За изграждането й са помогнали дарители и хора от Стойките, имената на които ще бъдат изписани до паметната плоча.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини