Техническите прегледи все още са със скъпите екостикери с чип

    Пунктовете за технически прегледи в Хасково все още издават от скъпите екостикери с чип, въпреки че съдът ги отмени, установи проверка на Haskovo.net. Тя беше извършена след сигнали на наши читатели.

    Със свое решение от 15 юли т. г. Върховният административен съд (ВАС) отмени въведените през 2021 година нови екостикери с чип. Така на практика се връщат старите екостикери, които струват с 10-15 лева по-евтино. Очакванията на шофьорите са, че след решението на ВАС, крайната сума, която те заплащат за технически преглед да намалее с поне 10 лева.

    Това обаче на практика не се случва.

    „Причината е, че пунктовете са в единна система с Държавната автомобилна администрация, която е под управлението на Транспортното министерство. Ние купуваме стикера от тях, след което си вземаме стойността от водачите. Знаем за решението на ВАС, но засега нищо не се е променило. Ако дойдете на преглед, ще ви издадем от стикера с чип“. Това съобщи пред Haskovo.net Атанас Бъчваров, председател на техническия пункт „Марчела“.

    По същия начин работят и всички останали пунктове, защото те са напълно зависими от системата. Вероятната причина да няма последствия от съдебното решение на ВАС е възможността Транспортното министерство да обжалва решението, коментират юристи.

    Целта от въвеждането на екостикерите с чип беше да се четат от интелигентни камери на общините и КАТ. Това трябваше да даде възможност да се санкционират шофьори, които влизат със замърсяващи автомобили в т. нар. зони с ниски емисии в градовете. Преди въвеждането на екостикера през 2021 г. обаче минаването на технически преглед пак се удостоверяваше със стикер, който се лепеше на предното стъкло.

    „Дори и да бъдат отменени екостикерите с чип, пак ще се лепят скикери, но от стария вид, които са по-евтини. Това не означава, че ще бъдат отменени изискванията за еконорми. Автомобилите, които покриват екологичните прагове, ще бъдат спирани от движение“, коментират автоексперти.

    В момента техническите прегледи струват между 80 и 100 лева за лек автомобил, в зависимост от пункта, на който се извършват.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини