Недоволство срещу новия механизъм за плащанията на НЗОК към аптеките

Бавно и методично се умъртвява микро и малкия бизнес в търговията на дребно с лекарствени продукти, предупреждават от Националната аптечна браншова организация

С постигнатото споразумение за законодателни промени бавно и методично се умъртвява микро и малкия бизнес в търговията на дребно с лекарствени продукти. Такова е становището на Националната аптечна браншова организация (НАБО) по промяната на условията и реда за сключване на индивидуални договори за заплащане на лекарства, по чл. 262, ал. 6, т. 1 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, на медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК.

„Аптеките ще получават възнаграждението като процент от стойността на отпусканите медикаменти. Той ще е 15%. Максимумът е 25 лв. на лекарствен продукт. Ще бъде спестен значителен финансов ресурс“, посочи след договорените промени временно и. д. управител на НЗОК проф. Момчил Мавров. Председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов определи механизма като „много по-справедлив“.

Законопроектът предстои да бъде разгледан и гласуван в Народното събрание.

Какви са аргументите на НАБО срещу новия законопроект

Аптеките работят с постоянен бонус от около 29% по рецептите без протокол (при разход на НЗОК повишен от 8 млн. лв. до 25 млн. лв.). Бонусът за рецепти с протокол е под 2% по рецепти с протокол (при разход на НЗОК около 50 млн. лв.). Средноаритметичният приход към аптеките е повишен от 5,6 до 11,2% или 2 пъти, за сметка на загубени надбавки по рецепти на „пренесени“ пациенти от „свободна продажба“ с бяла рецепта към рецепта по НЗОК в размер на 3,2 млн. лева.

С извършената промяна за 100% заплащане на лекарства за сърдечни болести от НЗОК се генерира допълнителна загуба в този сегмент от около 0,9 млн. лева за аптеките. Пациентите, ползващи 100% реимбурсирани лекарства по НЗОК, са се увеличили 2 пъти.

При увеличение от около 4,9 млн. лв. на бонусите за рецепти без протокол, пропуснатите ползи от надценки са в размер на 4,1 млн. лв. (13-15%, което напълно съвпада с анализ в НАБО предоставен на институциите). Вътрешен анализ на НАБО показва, че в периода април-юни 2024 г. разходите в аптеката вследствие на увеличената работа по НЗОК са се увеличили с 21%. Тази работа вече не може да бъде компенсирана от „свободна продажба“ поради факта, че пациентите са изместени към рецепти по НЗОК. Диагнозите, които се лекуват по НЗОК, са се увеличили от 20% до 30 000%, твърдят от браншовата организация и подчертават, че след 1 април аптеките са във финансов дефицит от 5-7%.

Това е особено обезпокоително на фона на новите договорени условия за връщане на модела на надценките с така наречения фиксиран бонус като % от продажната сума само на част от лекарствата. При него вече е отнета надценката на една голяма част от лекарствата, а нови 17 млн. лева се отпускат без надбавка с такса, която покрива с дефицит от 5-7% разходите на аптеките. Стойността на тази надбавка е около 11,2% (осреднено), а трябва да е поне 18%. При договорен бонус от 15% върху стойността на отпуснатите лекарства, това ни връща в положение на приходи на аптеката от преди 1-ви март 2024 г., но без таксата бонус за обслужване, или 11,2%, които трябва да нараснат на 18%, ще паднат на 4,1%, предупреждават от НАБО.

Според тях твърдението на и.д. управител на НЗОК, че се спестяват 25 млн. лева не отговаря на истината.

„Ние твърдим, че те не са спестени, а чрез позицията на силата просто няма да бъдат заплатени справедливо за честния труд на магистър-фармацевтите и усилията на аптеките за доставката, съхранението и логистиката на лекарството по цялата верига. останахме с впечатление, че преговорната група между БФС и НЗОК ще договаря подобряване на условията за аптеките, чрез компромис в едното перо за сметка на другото, за което очаквахме повишаване на бонуса от 1,9% до едно приемливо ниво от 8-12%. Междувременно излезе проект на ЗИД на ЗЗО, който отново драстично ограничава надбавките и бонусите за аптеки. Без да влизаме в детайли (за което ще подготвим специално становище), имаме усещането за бавно и методично умъртвяване на микро и малкия бизнес в областта на търговията на дребно с лекарствени продукти.", посочват от организацията.

Те считат, че моделът на надценки е несправедлив и създаващ нездравословна конкуренция, освен ако не се приложи в пълен обем по Наредба 4 от 2009г. при фиксиране на крайната цена към максимално допустимите рамки, за всички продукти, без ограничение, и с тенденция за повишаване лимита на максималната надценка от 25 на 50 лева за скъпоструващите.

Какво предлага браншовата организация на аптеките

Според тях е необходимо увеличаване на таксите в досегашния модел от 5 на 10 лева за лекарства на стойност до 200 лева, 30 лева за лекарства до 1000 лева и 50 лева за скъпоструващи лекарства. Тези средства освен високоспециализиран труд трябва да покрият и множество други разходи по доставка, съхранение и отпускане на лекарства, банкови трансфери на пари за скъпоструващи, висок икономически риск от работата с подобни лекарствени продукти.

От НАБО изразяват и своето притеснение от повторното входиране на законопроект, с който се въвеждат вендинг автоматите за лекарства. Аптечният бранш се обяви срещу това предложение и през януари 2024 г. беше въведен регламент, с който се стимулира откриването на аптеки в неактрактивни райони.

Според НАБО това е още едно „парче от пъзела, за системното умъртвяване на микро и малкия бизнес в аптечното дело“. От браншовата организация призовават за открита дискусия за финансирането на аптеките и фармацевтичните дейности.

До промените се стигна след като от Българския фармацевтичен съюз се обявиха срещу предложението за нов начин за изписване и отпускане на лекарства. Според него лекарите  могат да предписват на една рецепта лекарства за различни заболявания, а в един протокол лекарство в три различни дози.

От Фармацевтичния съюз възразиха, че с промяната на аптеките, които изпълняват рецепти по НЗОК, ще се заплаща много по-малко и предупредиха, че това ще доведе до фалити. Промените предизвикваха протести сред аптечния бранш в цялата страна с временно спиране на продажбата на лекарства по Каса.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини