Антиейдж ефектът на ретинола може да се дължи на промяната на микробите в кожата

Ретинолът, който често се добавя към продуктите за грижа за кожата против стареене, може да подобри хидратацията чрез взаимодействие с бактериите по кожата.

Съставката ретинол, която широко се добавя в продуктите за грижа за кожата против стареене, може да подобри здравето на кожата чрез въздействието си върху кожния микробиом.

Когато се прилага локално, ретинолът се превръща в подхранващо вещество, наречено ретиноева киселина. Лабораторните изследвания показват, че ретиноевата киселина предотвратява загубата на вода и разграждането на протеина колаген, което може да намали физическите признаци на стареене.

Прилагането на различни видове продукти за грижа за кожата е свързано с промени в кожния микробиом, но не е ясно как тези микроби взаимодействат конкретно с ретинола.

За да научат повече, Сяо Лиу (Xiao Liu) от Университета Цинхуа в Китай и неговите колеги - включително хора от козметичната компания HBN - набират 9 китайски жени на възраст между 22 и 38 години. Те трябвало да използват лосион, разработен от HBN, съдържащ 0,15 % ретинол всяка вечер в продължение на 28 дни, като избягват други продукти за грижа за кожата.

Изследователите вземат кожни натривки през първия ден и всяка седмица по-късно. След това извличат ДНК от пробите, която секвенират, за да картографират кожните микробиоми на жените.

След първата седмица жените са имали намалени нива на бактериите Stenotrophomonas maltophilia и Pseudomonas species, които могат да причинят инфекции на кожата и меките тъкани. Тестването на съдържанието на влага в кожата на жените по време на изследването показва също, че лосионът подобрява хидратацията на кожата, което е свързано с по-голяма еластичност и намаляване на дълбочината на бръчките.

Екипът смята, че двата вида микроби - Corynebacterium kefirresidentii и Sericytochromatia species - участват в първата стъпка на реакцията, която превръща ретинола в ретиноева киселина. Това се основава на високата скорост, с която тези бактерии произвеждат метаболити - продукти от реакции в клетките, които участват в преобразуването.

В друга част на експеримента изследователите анализират натривките за метаболити с ниско молекулно тегло, участващи в реакциите на кожните клетки, които могат да бъдат маркери за здрава кожа. Лосионът е свързан с увеличаване на метаболитите, свързани с производството на витамин В1, който е свързан с възстановяването на кожните клетки и поддържането на здрава бариера за задържане на влагата.

„В научната общност съществува сериозна нужда да се разбере какво прави кожната микробиота, на която това проучване отговори чрез оценка на кожните метаболити“, коментира Холи Уилкинсън (Holly Wilkinson) от Университета на Хъл във Великобритания. Тя казва, че изследването трябва да бъде разширено, за да включи по-възрастни хора и хора от различни етноси, за да се оцени ефектът на ретинола в по-широк план.

Справка: Decoding the anti-aging effect of retinol in reshaping the human skin microbiome niches; Minyan Gui, Jingmin Cheng, Xueni Lin, Danni Guo, Qi Zhou, Wentao Ma, Hang Yang, Xueqing Chen, Zhao Liu, Lan Ma, Xinhui Xing, Peng Shu, Xiao Liu; doi: https://doi.org/10.1101/2024.06.26.600860

Източник: Retinol's anti-ageing effects may work by changing your skin microbes, New Scientist

 

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини