Спортно-интелектуален клуб "Ахридос" и НЧ"Родопски фар1938"честват Илинден в Опълченско

Изображение 1 от 5

    Спортно-интелектуален клуб "Ахридос" и Народно читалище "Родопски фар 1938"честват заедно Илинден,храмовия празник на църквата "Свети Пророк Илия" в село Опълченско.

    След загубата на 11 свои членове през ковидните години на първото си общо събрание на 3.Х.2022г. „Клуб „Ахридос“ реши да се обърнем към вярата и да оставим нещо на нашите наследници, което да ги крепи в живота. Започнахме подготовка на коледна благотворителна изложба-базар в помощ на църква „Св.Пророк Илия“ с. Опълченско.

                 На 14.ХI. 2022г., в навечерието на Международния ден на толерантността и Деня на християнското семейство на съвместна молитва за здравето на нашите семейства, с приятелите си от Сдружение „Букет“ поставихме началото на Дарителска кампания за възраждането на църква „Св.Пророк Илия“ с. Опълченско.Последваха 6 благотворителни базари с предмети, изработени от Творческата работилница на Клуба и арт-ателиета,  проведени в партниращите училища. Без днешния благотворителен базар на Дните на приятелството, който ще продължи и на Илинден в църквата, събраната сума е над 3500 лв. Вложили сме ги в благоустрояването на църковния двор и подмяна на църковната мебел, както и за курбан за здраве на Клуба и участниците в концерта на Илинден от партньора ни, НЧ - “Родопски фар-1938“, в чийто район е църквата.

                 В продължение на пет месеца ние променихме църковния двор до неузнаваемост. С проведените бригади дадохме над 150 трудодни, образно казано по три на всеки от клубните членове. Привлякохме в помощ деца и

    младежи  от Езикова гимназия „Хр.Ботев“- 9 и 10 „б“ и „в“ клас доброволци от ТИЦ към общината, много граждани.

             Нямаше да се справим без дарението на строителни фирми – материали, инструменти, доброволен труд,  В и К- прекарване на питейна вода, мебелни фирми – доставка на столове и килими, много граждани.

    2.

    Сега църковният двор е приветлив – почистен от храсти и треви, озеленен, с бетонни и цветни алеи, изграден алпинеум от изкопаните камъни.

              Църквата и свещниците са почистени, църковните мебели са подменени,  килимите са изпрани или подменени; капандурата на преддверието и фасадата са боядисани и варосани.

    Изградена е площадка за курбан и ритуали, подравнена е площадка с постелка за концерта и амфитеатър с пейки и постелки за публиката.

                След църковните ритуали се подготвя празничен концерт и народно веселие главно с участието на съставите на НЧ“Родопски фар-1938“ и Танцовата формация на Клуб „Ахридос“.

             Подготвя се курбан – дарение за здравето на членовете на СПОРТНО – ИНТЕЛЕКТУАЛЕН КЛУБ „АХРИДОС“ и НЧ“РОДОПСКИ ФАР-1938“.

    Спортно-интелектуален клуб „Ахридос“ и

    Народно читалище „Родопски фар – 1938“

    Ви канят на

     ИЛИНДЕН – Първи градски празник на

               Църква„Св.Пророк Илия“, с. Опълченско

    П Р О Г Р А М А – 20 юли 2024 г.

    7,00ч.- отпътуване от Дом на културата                                           

    8,00ч. – Утринна молитва                                  

    9,00ч. – Празнична литургия                         

    11,00ч.- Водосвет

    11,30ч.- Празничен концерт                             

    12,30ч.- Курбан за здраве на СИК“Ахридос“

    и НЧ“Родопски фар-1938“

    12,45ч.- Народно веселие

    13,30ч.- Връщане в Кърджали                   

    Елена Топалова - 0889467487

                                                                                              Председател на СИКлуб „Ахридос“

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини